Economie

Atacul “sexual” – o răzbunare împotriva lui DSK orchestrată de finanţiştii de pe Wall Street

<p /><img src="documente/stories/05_mai/18_ziua/07-dsk arrest123.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Teoria conspiraţiei în cazul Dominique Strauss-Kahn continuă cu alţi “suspecţi”. Un expert financiar rus arată cu degetul spre Wall Street.

Cunoscutul economist rus Mihail Hazin şi-a exprimat părerea că directorul Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn (DSK) ar putea fi o victimă a magnaţilor de pe Wall Street, iar scandalul sexual nu ar fi decât o răzbunare în urma demersurilor acestuia de a reforma întregul sistem financiar modern, transmite agenţia de presă Novâi Reghion.

În sprijinul acestei versiuni, expertul rus aminteşte de sesiunea comună de acum o lună a Fondului Monetar Internaţional şi (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), în cadrul căreia DSK a pus la îndoială utilitatea menţinerii aşa-numitului “Consens de la Washington” - suprastructura ideologică a modelului financiar modern, care funcţionează de 30 de ani.


 

Ce este “consensul
de la Washington”


 

“Consensul de la Washington” şi-a epuizat potenţialul, în situaţia actuală fiind necesară înlocuirea lui, afirmase atunci directorul FMI, a cărui imagine cu cătuşe la mâini a făcut înconjurul lumii în ultimele 24 de ore.


În opinia economistului rus, respingerea publică a acestui consens (în conformitate cu care operează şi aripa economică a guvernului rus) reprezintă de fapt recunoaşterea faptului că sistemul financiar modern nu mai poate acţiona conform cutumelor de până acum, cu toate consecinţele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat în economie pe care sectorul financiar o redistribuie în favoarea sa.

“Sectorul financiar, în general, a fost foarte nemulţumit de această abordare şi s-a decis să lovească în renegat, care i-a pus în pericol privilegiile şi profiturile obişnuite”, a afirmat Mihail Hazin, apreciind că “în tradiţia SUA, această lovitură (sexuală – n.r.) este suficientă pentru a-l obliga pe DSK să demisioneze din post, iar după scandalul legat de tentativa de viol declaraţiile făcute anterior de DSK nu vor mai avea nicio valoare”.



Un scandal
sexual-financiar,
în 2008

 

Mihail Hazin face o paralelă cu scandalul din jurul guvernatorului New York-ului, fostul procuror Eliot Laurence Spitzer, din primăvara anului 2008. Atunci, Wall Street-ul i-a dat acestuia literalmente trei zile pentru a demisiona din cauza unei legături cu o prostituată. “Mai târziu, s-a lămurit că nu era vorba de o aventură de o seară, ci de o relaţie de zece ani, despre care ştia multă lume”, evocă el detalii ale scandalul de acum trei ani.

Legătura cu prostituata a ieşit la iveală după ce Spitzer declarase că sistemul de asigurare a riscurilor financiare este în criză acută şi ceruse ca în două săptămâni societăţile de asigurare înregistrate în statul New York să-şi majoreze capitalulul la un nivel corespunzator riscurilor crescute sau să se pună sub controlul Comisiei de reglementare a statului New York. Deja în toamna anului 2008, numai AIG a primit circa 100 miliarde de dolari din bugetul federal pentru a astupa găurile despre care Spitzer vorbise cu o jumătate de an înainte, mai aminteşte expertul rus.

 

abonare newsletter