Economie

BVB ar putea creşte cu 10-30% în acest an, în funcţie de evoluţia cursului şi a creditului

<p />Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are un potenţial de creştere de 10-30% în 2011, dacă soldul creditului neguvernamental va avansa între 5 şi 10%, cursul de schimb evoluează în banda 4-4,1 lei/euro, iar percepţia de risc de ţară nu se schimbă, potrivit Departamentului de analiză pieţe de capital al BCR.

Orice îmbunătăţire a percepţiei de risc de ţară ar fi favorabilă creşterii potenţialului BVB, chiar şi eventual într-un scenariu mai puţin favorabil pentru evoluţia creditului neguvernamental sau a cursului euro/leu, au afirmat reprezentanţii BCR, citaţi de Agerpres.

Modelul econometric al BCR arată că, pentru un curs de schimb de 4,1 lei/euro şi un avans de 5% al creditului neguvernamental, indicele BET, care arată evoluţia cotaţiilor celor mai lichide 10 companii listate, ar putea înregistra o apreciere de 12%, respectiv de 15% în care creditul neguvernamental ar avansa cu 10%.


Dacă cursul de schimb va fi de 4 lei/euro, aprecierea BET s-ar putea situa la 23% şi respectiv 26%.

Soldul creditului neguvernamental exprimat în lei s-a redus în martie, în termeni nominali, cu 1,3% faţă de februarie. În termeni reali, creditul în lei a coborât cu 0,5%.


De la începutul anului, indicele BET a avansat cu 8,5%, iar cursul de schimb a scăzut la 4,1 lei/euro, faţă de 4,25 lei/euro la finalul anului trecut.

 

abonare newsletter