Economie

Ce amenzi riscă hipermarketurile pentru promoţii mincinoase?

<p><img src="documente/stories/05_mai/13_ziua/03 supermarket 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Hypermarketurile clujene riscă amenzi între 5000 şi 50000 lei dacă nu fac campanii promoţionale corecte.</p> <p>Magazinele clujene riscă amenzi usturătoare dacă promoţiile nu arată exact cumpărătorului ce produse cumpără şi cât este reducerea de preţ.</p>

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj va aplica aceleaşi amenzi şi în cazul în care hypermarketurile vor vinde produse care nu au afişate principalele caracteristici astfel că nu se ştie despre acele produse dacă sunt sau nu de calitate. „Consumatorul este pus în situaţia doar de a cumpăra produsele respective fără să înţeleagă de fapt ce cumpără, în ideea că acele campanii de pe canalele media îi îndeamnă să cumpere produse, în fapt, neînţelegând la ce au reduceri, de ce reduceri au putut beneficia şi care sunt produsele calitative. Sunt multe produse care au denumiri asemănătoare, dar au caracteristici diferite”, a explicat Mircea Radu, comisar şef al CJPC Cluj, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii hypermarketurilor din Cluj.

Potrivit conducerii CJPC Cluj a fost organizată această întâlnire pentru prevenirea unor acţiuni care aduc atingere informării complete a consumatorilor. De asemenea, întâlnirea a fost organizată şi ca urmare a înregistrării unui număr semnificativ de reclamaţii, sesizări atât din partea consumatorilor, cât şi din partea altor instituţii, privind campaniile promoţionale organizate de către marile lanţuri de magazine, neconformitatea produselor, modul de comercializare şi de informare asupra principalelor caracteristici ale produselor oferite consumatorilor. „Sperăm că efectul va fi maxim în ideea în care nu vom asista la amplificarea acestui fenomen, al acestor campanii care nu sunt înţelese”, a mai adăugat Mircea Radu.


Reprezentanţii hypermarketurilor clujene spun că astfel de probleme pot fi rezolvate. „Este o chestiune de moment, greşelile pot fi rezolvabile, adică tot ce se depistează poate fi influenţat prin a aduce la cunoştinţă celorlalţi furnizori şi ele se rezolvă. Vă pot garanta acest lucru în Carrefour”, a declarat Gabriela Câmpean, director Carefour Cluj. Ea a mai adăugat că la Cluj nu au fost astfel de probleme legate de produse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter