Economie

Cele mai scumpe cartiere ale Clujului

Un nou cartier prinde teren printre preferinţele clujenilor – sau cel puţin asta reiese din preţurile de vânzare, care au ajuns peste media Clujului.

În luna iunie, cel mai scump cartier al Clujului, după zona centrală a oraşului, era Europa. În luna iulie, Europa a fost detronat de un alt cartier.

Pentru prima dată în acest an, cartierul Zorilor a ajuns pe locul al doilea în topul cartierelor clujene. Astfel, după zona centrală, cartierul Zorilor a devenit cel mai scump din Cluj-Napoca, conform indicelui Blitz Imobiliare pentru luna iulie.


Concret, preţul mediu de vânzare pentru locuinţele din Zorilor a ajuns la 1.054 euro/mp, cu aproape 7% peste media Clujului, potrivit agenţiei imobiliare clujene. La nivel general, indicele Blitz pentru apartamentele de vânzare din Cluj-Napoca în luna iulie a fost de 988 euro/mp, iar pentru apartamentele din Cluj şi comunele învecinate (Floreşti, Baciu, Apahida) a fost de 851 euro/mp, în uşoară creştere faţă de luna anterioară.

Cel mai scump şi cel mai ieftin cartier

În Centru, locuinţele au avut luna trecută un preţ mediu de 1.109 euro/mp. Iar după Zorilor, al treilea cel mai scump cartier al Clujului a fost Europa, unde locuinţele costau în medie în luna iulie 1.025 euro/mp. Top cinci al celor mai scumpe cartiere din Cluj-Napoca este completat de Grigorescu, unde preţul mediu a fost în iulie de 1.048 euro/mp şi Gheorgheni, cu un preţ mediu de vânzare de 1.010 euro/mp.


Cele mai ieftine locuinţe sunt cele din Mănăştur (926 euro/mp), Buna Ziua (984 euro/mp) şi  Mărăşti (995 euro/mp), potrivit indicelui menţionat. În Floreşti, preţul apartamentelor rămâne la jumătate faţă de al celor din Cluj-Napoca, de doar 514 euro/mp.

Dacă în luna iulie au fost înregistrate uşoare ieftiniri ale imobilelor faţă de luna iunie, pentru luna aceasta agenţii imobiliari se aşteaptă ca preţul să crească din nou, odată cu venirea unui nou val de studenţi. De altfel, preţurile de închiriere au crescut deja şi vor rămâne la un nivel mai ridicat pînă în lunile octombrie - noiembrie. Unii specialişti din piaţă spun totuşi că nu se aşteaptă ca preţurile să scadă semnificativ nici după această perioadă, având în vedere că piaţa merge într-o direcţie pozitivă, chiar dacă nu mai poate fi vorba despre un boom imobiliar. De altfel, anul 2013 a fost unul mult mai bun ca 2012 în ceea ce priveşte vânzările de locuinţe, iar până acum în acest an trendul ascendent s-a menţinut. În plus, un aspect interesant în ceea ce privește dinamica pieței rezidențiale constă în atenuarea evidentă a sezonalității vânzărilor, după cum susţine Gabriel Voicu, directorul departamentului de locuințe noi al Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, oamenii au început să cumpere indiferent că e vară sau toamnă, în funcţie de ocazia ivită, susţine acesta.


Numărul tranzacţiilor, în creştere

În primele şase luni ale acestui an, în Cluj au fost achiziţionate 891 de locuinţe prin Programul „Prima Casă”, în timp ce numărul total de tranzacţii realizate în judeţ de persoanele fizice.

au depăşit uşor 15.200, potrivit datelor furnizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj. În luna iunie au fost înregistrate circa 2.800 de tranzacţii, faţă de aproape 2.300 în luna iunie 2013.

Ultimele Stiri
abonare newsletter