Economie

Munca la negru iese la lumină

<p><img src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/emilian-rosca.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Numărul contractelor s-a triplat.</p>

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca, a anunţat că numărul contractelor de muncă înregistrate începând cu data de 1 mai, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, a crescut. Şeful ITM a făcut publice şi primele rezultate ale controalelor derulate în cadrul planului comun de acţiuni privind depistarea muncii fără forme legale. Roşca a precizat că în primele zile ale lunii mai s-au efectuat controale la 175 de firme şi au fost date amenzi în valoare de 316.000 de lei, din care cea mai mare parte, 235.000 de lei, pentru munca la negru. În total au fost depistaţi 30 de muncitori fără forme legale. Controalele au fost efectuate de inspectorii ITM, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Gărzii Financiare.

În ceea ce priveşte numărul contractelor de muncă noi înregistrate în perioada 1-10 mai, acestea s-au triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. “În perioada similară a anului trecut, între 1 şi 10 mai, au fost înregistrate la ITM un număr de 1.436 de contracte noi de muncă. Anul acesta numărul contractelor înregistrate a ajuns la 3.713. Prin urmare, avem o triplare a înregistrărilor. Iată că noul Cod al Muncii îşi arată roadele încă din primele zile”, a arătat Emilian Roşca.  M.O.

abonare newsletter