Economie

Restanţele clujenilor la bănci se menţin

Întârzierile la plată ale clujenilor la bănci se menţin în jurul sumei de 1,5 milioane de lei, după ce în anii precedenţi au înregistrat creşteri ameţitoare.

Clujenii sunt „datori-vânduţi” băncilor cu peste 10 miliarde de lei.

Clujenii aveau luna trecută contractate credite bancare în moneda naţională de aproape 4 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută ajungeau la 6,2 miliarde de lei (echivalent), potrivit celui mai recent raport al Băncii Naționale a României (BNR), publicat la sfârşitul săptămânii trecute.


Restanţe în special la creditele în valută

În ceea ce priveşte restanţele la bănci, clujenii şi firmele din judeţ înregistrau întârzieri la plata ratelor de 483 de milioane de lei la creditele în moneda naţională şi de circa 1 miliard de lei la creditele în valută, în total aproape 1,5 miliarde de lei. Reprezentanţii BNR menţionează că sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

În luna mai, restanţele clujenilor erau de 1,6 miliarde de lei, înregistrându-se deci o uşoară scădere în luna iunie în ceea ce priveşte sumele cu întârzieri la plată.


De asemenea, situaţia este asemănătoare şi comparativ cu luna iunie 2013, când datele BNR arătau că restanţele clujenilor la bănci însumau tot în jur de 1,5 miliard de lei, majoritatea la creditele în valută.

Datele făcute publice de BNR mai arată că, din totalul împrumuturilor bancare accesate din judeţul Cluj, persoanele fizice aveau luna trecută credite în derulare (în lei şi valută) de aproape 5 miliarde de lei. Din această sumă, circa 2,1 miliarde de lei reprezentau credite de consum, iar 2,3 miliarde lei credite pentru locuinţă.


Scădere la nivel naţional

La nivel naţional, restanțele la credite au scăzut în iunie atât la împrumuturile în valută cât şi la cele în lei, potrivit datelor BNR. Astfel, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna iunie 2014, se cifrează la aproximativ 12,68 miliarde de lei, cu 4,84% sub cea raportată în mai, în timp ce restanțele la creditele în valută se ridicau la 18,6 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 5,5%, conform raportului BNR.

Evoluţia restanţelor la creditele bancare în Cluj


Iunie 2008 – 57 milioane de lei

Iunie 2010 – 546 milioane de lei


Iunie 2012 – 1,3 miliarde de lei

Iunie 2014 – 1,5 miliarde de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter