Economie

Doar 7% din locuinţe au fost cumpărate prin „Prima Casă” la Cluj

Clujul se află pe locul II în clasamentul naţional în ceea ce priveşte accesarea programului în primele şase luni ale anului.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 11.000 de garanții în cadrul programului „Prima Casă”, în semestrul I, potrivit unei informări a instituţiei. Din numărul total de credite accesate, peste un sfert (27,6%) au fost înregistrate în Bucureşti, în timp ce Clujul se clasează pe locul al doilea în topul realizat de FNGCIMM în funcție de numărul de solicitări primite.

Astfel, în Cluj au fost achiziţionate în primele şase luni ale acestui an 891 de locuinţe prin Programul „Prima Casă”, reprezentând 8,1% din totalul garanţiilor. Pe următoarele locuri în top se clasează Ilfov, cu 7,1% din credite şi Timiș - 5,8%, în timp ce Constanța, Brașov, Sibiu și Iași au înregistrat procentaje cuprinse între 3% și 5% fiecare. Cei mai puţin interesaţi de program au fost locuitorii din județele Gorj, Harghita, Teleorman și Sălaj, cu câte 0,4% din total, Călărași, Ialomița și Giurgiu, cu câte 0,3% din garanțiile acordate.


„Din analizele statistice efectuate, reiese că Programul «Prima Casă» a fost accesat cu preponderență de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, care au preferat achiziționarea apartamentelor cu două camere”, au precizat reprezentanţi Fondului de Garantare.

Peste 12.500 de tranzacţii

Cele aproape 900 de garanţii acordate prin programul „Prima Casă” la Cluj reprezintă totuşi doar o mică parte din numărul de tranzacţii imobiliare realizate în judeţ în perioada menţionată. Datele puse la dispoziţie de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj arată că, în perioada ianuarie-mai 2014, în Cluj au fost efectuate în jur de 12.600 de tranzacţii realizate de persoane fizice. Datele statistice ale OCPI Cluj pentru luna iunie nu sunt încă disponibile. Chiar şi aşa, reiese că locuinţele cumpărate de clujeni prin programul guvernamental reprezintă maxim 7% din totalul tranzacţiilor de pe piaţă.


Rata mică de nerambursare

Revenind la programul „Prima Casă”, reprezentanţii Fondului de Garantare susţin că, prin contractele încheiate de la începutul programului și până în 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanții, în valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de  peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finanțării accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro. În ceea ce priveşte rata de nerambursare a creditelor, reprezentanţii Fondului susţin că aceasta este de doar 0,2%.

Plafonul disponibil în prezent în cadrul programului „Prima Casă” este de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achiziției de locuințe prin ANL).


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter