Economie

Locuinţe „la ofertă”

Clujenii interesaţi de achiziţionarea unui imobil pot da lovitura în cazul în care urmăresc cu atenţie apartamentele sau casele scoase la licitaţie.

Locuinte la oferta Locuinte la oferta

O vilă poate deveni accesibilă şi pentru „salariatul de rând” în cazul în care e vândută la licitaţie.

Pe site-urile unor bănci sau a unor site-uri imobiliare apare şi secţiunea „licitaţii”, unde cei interesaţi de achiziţionarea unui imobil pot afla informaţii despre ce fel de terenuri, case sau apartamente sunt scoase la licitaţie. Iar preţurile sunt, în cazul licitaţiilor, considerabil mai mici faţă de cele de pe piaţă. Şi cu toate că unele imobile sunt scoase la licitaţie de persoane care, la un moment dat, nu şi-au mai permis să-şi achite ratele la bancă, asta nu înseamnă că şi casele sunt neapărat unele modeste. De exemplu, pe portalul imobiliare.ro, o casă plus terenul aferent în cartierul clujean Bună Ziua este scoasă la licitaţie la un preţ de pornire de 643.000 de lei, adică în jur de 148.000 de euro. Totuşi, preţul nu este mare având în vedere că vila are şapte camere, o suprafaţă utilă de aproape 270 de metri pătraţi, este construită recent iar preţul include şi terenul în suprafaţă de 512 mp.


La polul opus, printre ofertele mult mai accesibile se află o casă de două camere în Tureni, care este scoasă la licitaţie la 53.000 de lei (circa 12.000 de euro).

În plus, în cazul licitaţiilor, dacă proprietatea nu se vinde la prima strigare, preţul scade cu 25% faţă de preţul evaluat, deci proprietatea se va vinde la 75% din valoare.


La licitaţii se pot găsi şi terenuri agricole, pentru păşunat şi fâneţe, sau pentru construcţii.

Diverse oportunităţi de achiziţie se găsesc şi pe site-urile mai multor bănci precum Bancpost, Credit Europe Bank, BRD etc.


Cu toate că site-urile care prezintă ce licitaţii urmează să aibă loc sunt multe, informaţii concrete pot fi aflate doar la sediul executorului sau al băncii.

Pentru participarea la licitaţii e nevoie ca potenţialul cumpărător să depună 10% din preţul de începere al licitaţiei, bani care vor fi recuperaţi în cazul în care acesta nu câştigă. Un alt aspect de care trebuie ţinut cont este că apartamentele sau casele licitate sunt de multe ori locuite, iar vizitarea  Astfel, vizitarea lor este posibilă în rare cazuri, ceea ce face ca achiziţia să semene puţin cu o „loterie”. În plus, eliberarea imobilelor implică costuri suplimentare după câştigarea licitaţiei, costuri care cad în sarcina noului proprietar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter