Economie

Emil Boc: Este inadmisibil ca la nivel de premier să nu ai o expertiză de specialitate

Primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, fost premier al României, consideră că este inadmisibil ca la nivel de premier şi de ministru de Finanţe să nu existe o expertiză de specialitate când este vorba despre discutarea unor măsuri cu impact bugetar concret.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează prestaţia premierului Victor Ponta şi a ministrului de Finanţe la consultările de la Cotroceni vizând reducerea CAS, Emil Boc a spus că în momentul de faţă sunt constrângeri care ţin de colaborarea cu CE, unde România are stabilită o ţintă de deficit bugetar şi una de deficit structural.

"Este inadmisibil ca la nivel de premier şi ministru de Finanţe să nu ai o expertiză de specialitate când e vorba de discutarea unor măsuri cu impact bugetar concret. Trebuie ca ţara să se ferească de măsuri populiste sau măsuri care nu au acoperire reală în economie, pentru că am avut aceste excese în 2007 – 2008, după care a trebuit ca toţi românii să plătească costurile unei asemenea politici. Sunt acum constrângeri care ţin de colaborarea cu CE, pentru că acel MTO este cu CE, unde România are stabilit o ţintă de deficit bugetar şi una de deficit structural. Cel mai complicat lucru este de a respecta deficitul structural, de 1 la sută", a spus Boc.


Potrivit acestuia, respectarea deficitului structural de 1 la sută înseamnă că între venituri permanente şi cheltuieli permanente nu poate fi o diferenţă mai mare de 1 la sută.

"Deficitul bugetar, care poate fi până la 1,5 la sută pentru România, poate include şi venituri conjuncturale, de exemplu banii obţinuţi din vânzarea unei bănci. În deficitul structural nu se iau în considerare aceste venituri conjucturale pe care le poţi avea într-un an, dar anul viitor nu le mai ai. De aceea, este greu de atins această ţintă de deficit structural, care va pune probleme României, dar îi va asigura sănătatea fiscală pe termen mediu şi lung. Aceste instrumente sunt elemente de lucru ale premierului şi ministrului de Finanţe în fiecare zi. De aceea, am fost profund surprins că ei nu le cunosc sau au lăsat de înţeles că nu le cunosc", a mai spus Emil Boc.


Acesta a susţinut că Victor Ponta nu a ştiut despre MTO "pentru că nu a contribuit cu nimic la restabilirea echilibrului bugetar".

"Dacă s-ar fi chinuit şi ar fi avut marile provocări cum le-a avut Guvernul pe care l-am condus în perioada 2010 – 2011, de a reduce deficitul bugetar de la minus 9 la sub 3 la sută, atunci ar fi ştiut ce înseamnă MTO. Nu ai muncit, nu ai de unde să ştii. El culege roadele restabilirii echilibrelor macro bugetare, pentru că nu a făcut nimic pentru a aduce stabilitatea economică a ţării, ci a beneficiat de rezultatele muncii noastre", a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter