Economie

Subvenţia de încălzire pentru cei bogaţi va fi eliminată la nivel central

<p />Subvenţiile la încălzire nu trebuie să mai ajungă la cei bogaţi, ci numai la cei vulnerabili.

Ministerul Muncii lucrează la un nou proiect de reglementare a modului în care se va acorda subvenţia, a declarat azi şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, prezent la un simpozion organizat la Bucureşti de Banca Mondială.

'În cazul subvenţiilor la încălzire, există un proiect de reglementare la care lucrează Ministerul Muncii. Este vorba despre o schemă privind creşterea ajutorului de încălzire pentru categoriile vulnerabile. Concomitent, subvenţia de încălzire pentru cei bogaţi va fi eliminată la nivel central. Acum, pentru că subvenţia se acordă tuturor, cei care folosesc mai multă căldură, primesc cea mai mare subvenţie. Şi cine foloseşte cea mai multă căldură? Oamenii cei mai bogaţi, pentru că au cele mai mari case!


Ceea ce dorim să realizăm este ca subvenţia de încălzire să fie acordată celor care au nevoie de ea, ceea ce va economisi banii guvernului şi va asigura mai multă protecţie pentru cei vulnerabili. Deci, nici o subvenţie pentru cei bogaţi, protecţie sporită pentru cei săraci!', a spus Franks.

Reprezentanul UE, Joost Kuhlmann, a adăugat că banii cheltuiţi pe subvenţia pentru încălzire pot fi folosiţi mai eficient pentru termoizolarea locuinţelor, scop în care pot fi folosite fondurile europene.

'România este una dintre ţările cu cea mai redusă eficienţă energetică din UE, iar una dintre cauze este aceea că preţul la energie nu este reflectat integral în preţurile practicate de producătorii industriali', a apreciat şeful misiunii FMI pentru România.

Franks a spus că FMI a ajuns 'la un acord cu guvernul în ceea ce privşte liberalizarea preţurilor la gaz şi electricitate, în sensul că nu dorim creşteri la preţurile plătite de gospodării în cursul anului 2011. Trebuie să protejăm gospodăriile, pentru că situaţia oamenilor este încă vulnerabilă'.

În timpul acestui an, guvernul va elabora scheme de protecţie a celor mai vulnerabili consumatori de gaze şi electricitate, care vor fi aplicate înainte de introducerea măririlor de preţuri. Preţurile pentru gospodării vor fi majorate gradual în timp, adică până în 2015.

'Pentru consumatorii din economie, am convenit ca ajustarea de preţ să fie mai agresivă, pentru e vorba de companii care trebuie să facă importuri de mărfuri la preţurile practicate pe piaţa internaţională, a mai precizat Franks.

abonare newsletter