Economie

Fabrică nemţească la Cluj. „Sunteți bine văzuți printre oamenii de afaceri din Germania”

Ieri a fost inaugurată la Cluj-Napoca noua fabrică a companiei germane Bielomatik Leuze.

Compania nemţească este specializată în construcția de linii și mașini automate pentru prelucrarea hârtiei, a mașinilor pentru diferite tipuri de suduri a materialelor plastice (în special în domeniul automotive) și a sistemelor inteligente de lubrifiere în industrie.

Investiţia în noua unitate de producţie din Cluj-Napoca a fost de circa 1 milion de euro, iar fabrica are în acest moment 20 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să crească semnificativ în următorii trei ani. „Planurile noastre de dezvoltare presupun atingerea unui număr de circa 200 de angajaţi în următorii trei ani”, a declarat Florin Sabău, şeful unităţii de la Cluj-Napoca.


El a precizat că a fost ales Clujul pentru inaugurarea noii fabrici atât datorită infrastructurii, a posibilităţii de a colabora cu mediul universitar, dar şi datorită culturii. „În plus, Clujul a fost ales şi pe baza recomandărilor făcute de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană de la Bucureşti. Clujul este bine văzut de oamenii de afaceri germani”, a menţionat Florin Sabău.

Printre produsele Bielomatik se regăsesc liniile automatizate de manufacturare a bancnotelor (cea mai mare parte a bancnotelor euro și dolar sunt confecționate pe liniile automatizate Bielomatik, potrivit conducerii companiei) şi componentele de plastic care se întâlnesc la automobile, console, stopuri, accesorii uși sau bord. De altfel, conducerea Bielomatik a ţinut să menţioneze că este posibil ca peste 2-3 ani, unitatea de la Cluj-Napoca să deţină şi o „fabrică de bani”.


Proiectul de la Cluj-Napoca a fost demarat în vara anului trecut, când s-a început recrutarea de personal, ingineri proiectanți mecanici, personal calificat pentru achiziții, tehnicieni mecanici și electricieni. În paralel, s-au creat contacte cu mediul universitar local, efecuandu-se stagii de practică în Germania pentru studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea Construcții de Mașini. Între timp, peste 20 de angajați au efectuat stagii de specializare în locația centrală de lângă Stuttgart. Angajații care au trecut cu succes peste aceste stagii au revenit în Cluj-Napoca, demarând asamblarea primelor produse în noua locație.

Ultimele Stiri
abonare newsletter