Economie

Extreme imobiliare. Cât de excentrici sunt cumpărătorii vilelor de milioane de euro?

Vor feng-shui sau doar lucruri normale? Vor finisajele visate sau mai scot bani din buzunar ca să le refacă? Ce pretenţii există pe piaţa imobiliară de lux?

1,8 milioane de euro – atât costă cele mai scumpe vile din Cluj-Napoca puse public la vânzare în acest moment.

De la 1,8 milioane la 42.000 de euro

În centrul municipiului Cluj-Napoca, o vilă complet renovată în 2005, cu nouă camere, o suprafaţă utilă de 600 mp şi un teren de 1.200 mp, este scoasă la vânzare pentru 1,8 milioane de euro. Acelaşi preţ încearcă să îl obţină şi proprietarii unei vile dintr-o „zonă exclusivistă” a Clujului, tot cu nouă camere, o suprafaţă utilă de 510 mp şi un teren aferent de 1.280 mp.


Ceva mai ieftină, probabil din cauza amplasării, dar cu mult mai mult teren, este o vilă din Borhanci, scoasă la vânzare pentru preţul de 1,6 milioane de euro. Casa are o suprafaţă utilă de 500 mp, dar un teren de 12.500 mp.

La polul opus, o vilă pentru salariaţii de rând poate fi achiziţionată cu sume precum 43.000 de euro, cum este cazul unei case din zona Apahida, cu doar trei camere însă, de 80 mp şi teren de 355 mp.


Ce pretenţii există pe piaţa de lux?

Cu toate că la sumele menţionate, de milioane de euro, te aştepţi ca potenţialii cumpărători ai vilelor de lux să fie ceva mai excentrici, se pare că cerinţele lor sunt totuşi aceleaşi cu cele ale tuturor celorlaţi cumpărători. Potrivit lui Adrian Bucur, agentul Blitz Imobiliare care se ocupă de vânzarea uneia dintre vilele de 1,8 milioane de euro, ce îi interesează pe cumpărătorii de lux sunt tot locaţia şi compartimentarea imobilului. „Sunt aceleaşi criterii indiferent de valoarea casei. Îi interesează unde este situată vila şi cum este compartimentată, pentru că aceste lucruri nu se pot modifica. În schimb, finisajele se pot reface şi, până la urmă, cei care cumpără astfel de imobile nu o fac cu ultimii lor bani, îşi permit ulterior să refacă totul exact aşa cum îşi doresc, chiar dacă sumele sunt mai mari”, explică reprezentantul Blitz Imobiliare.

Acelaşi lucru îl sugerează şi Ioana Oltean, agentul Napoca Imobiliare care se ocupă de vânzarea unei alte vile de 1,8 milioane de euro din Cluj-Napoca. „E adevărat că diferă mult punctele de interes, însă indiferent că este o casă scumpă sau ieftină, criteriile principale sunt aceleaşi: locaţie, suprafaţă, compartimentare”, punctează ea.


Totuşi, potrivit agenţilor imobiliari, se pare că atunci când e vorba de amplasare, există totuşi o preferinţă a clienţilor: aceea ca vila să aibă acces cât mai facil la una dintre piscinele sau bazinele din oraş. Asta, bineînţeles, în cazul în care nu are propria piscină.

De asemenea, potrivit lui Adrian Bucur, cei mai pretenţioşi cumpărători de case nu sunt cei dispuşi să dea 1,8 milioane de euro pe una, ci sunt cei care au un buget de aproximativ 100.000 de euro. „Acolo observăm cea mai mare discrepanţă între solicitările lor şi realităţile pieţei, dublat de faptul că multe locuinţe de lux se încadrează în acest buget”, explică reprezentantul Blitz Imobiliare.


Se poate şi mai sus

Ceea ce este interesant este că vilele menţionate mai sus nu sunt, se pare, cele mai scumpe din Cluj. „1,8 milioane de euro nu este maximul de preţ pe piaţa imobiliară clujeană, există case mai scumpe de atât, cărora nu li se face însă o promovare publică iar vânzarea se face strict pe bază de recomandări. Totuşi, piaţa clujeană de lux e departe de cea bucureşteană, iar asta nu neapărat pentru că nu ar exista cerere, ci pentru că nu există imobile atât de valoroase. În Cluj-Napoca, multe dintre casele vechi, cu adevărat valoroase per ansamblu, au curţi comune, sunt mai mulţi proprietari, iar valoarea lor e astfel diminuată iar vânzarea îngreunată”, susţine Adrian Bucur. În acest moment, cea mai scumpă casă pe care o reprezintă agenţia Blitz Imobiliare are în jur de 10.000 mp teren, spa complet cu piscină în interior şi este estimată la 3,3 milioane de euro. Oferta de vânzare nu este una publică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter