Economie

Banii „la saltea” revin în preferinţele românilor

Românii au tot mai puţină încrede în bănci iar numărul celor care preferă să-şi ţină în casă banii economisiţi a crescut.

Jumătate dintre români au încredere doar în băncile mari, iar o treime preferă să-şi ţină banii economisiţi în casă, potrivit unui studiu realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani.

Procentajul celor care preferă să-şi ţină economiile „la saltea” a crescut de la 25% în 2006 la 35% în prezent, pe fondul neîncrederii în bănci, al dobânzilor scăzute şi comisioanelor mari.


Potrivit studiului BRAT, doar o treime (34%) dintre românii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, faţă de 43% în 2006. De asemenea, peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. Totuşi, 37% din locuitorii din mediul urban susţin că apelează la împrumuturile bancare dacă nu reușesc să facă rost de bani.

În perioada analizată, 2006-2013, percepția românilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor, respectiv 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reușesc.


Totodată, intenția de a contracta un credit în acest an se situează la o treime față de cifrele din 2006, în special în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale. De exemplu, doar 1,5% dintre români intenționează să-și deschidă un credit pentru achiziționarea de automobile, față de 5,1% în 2006.

În ceea ce priveşte depozitele, doar 10% din locuitorii de la oraşe au economii în bancă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter