Economie

Banii de pensie ai românilor ar putea lua calea străinătăţii

ASF: Lipsa cronică de lichiditate a Bursei va crea probleme fondurilor de pensii, în 2-3 ani.

Lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori București (BVB) ar putea crea probleme fondurilor de pensii private, iar în 2-3 ani este posibil ca banii administrați de acestea să înceapă să iasă din țară, a declarat luni, la Forumul Internațional de Asigurări FIAR de la Brașov, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu.

El a menționat că acesta este unul din punctele slabe ale sistemului de pensii private, alături de contribuțiile individuale medii mici și interdependență în funcționare cu sistemul de pensii de stat.


„Lipsa cronică de lichiditate a BVB s-ar putea pe viitor să ne creeze probleme, în sensul că trebuie găsite locuri, produse în care pensiile să poată învesti în România (...) Lucrăm împreună cu colegii din piață să găsim sau să creăm instrumente adecvate pentru a putea, așa cum se cere, să participăm la dezvoltarea economică a României. În doi — trei ani, dacă nu facem acest lucru, este posibil să înceapă să iasă bani din țară în alte zone, alte țări și să fie investiți acolo”, a afirmat oficialul ASF.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) administrează, la 6 ani de la debutul sistemului în România, active de 3,5 miliarde euro (12,46 miliarde lei) și au generat câștiguri nete pentru participanți, prin investițiile făcute, de circa trei miliarde lei. Randamentul mediu anual al fondurilor a fost de 11,2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter