Economie

Guvernul nu va taxa suplimentar veniturile PFA în 2014

Guvernul nu are în vedere, în acest an, implementarea unui nou sistem al contribuțiilor sociale obligatorii și nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfășoară activități independente, a declarat marți seară Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.

„Este o discuție care se repetă an de an fără a avea nicio fundamentare reală în politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastră este de a impulsiona creșterea economică și crearea de locuri de muncă prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit și reducerea CAS de la 1 iulie 2014”, a declarat Cristian Socol, potrivit Agerpres.

Declaraţia sa vine în contextul în care, în documentul destinat Comisiei Europene, Guvernul României arată că, „pe termen mediu şi-a fixat ca elemente ale consolidării politicii fiscal-bugetare”, printre altele, „implementarea unui nou sistem al contribuţiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfăşoară activităţiindependente, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri”.
În prezent, angajatul plătește contribuții sociale astfel: asigurări de sănătate — 5,5%, fond de șomaj — 0,5% și contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat (pensii) — 10,5%.

abonare newsletter