Economie

Un clujean are una dintre cele mai mari pepiniere de căpşuni şi zmeur din ţară

După ce 12 ani a fost cercetător pomicol, un ardelean a hotărât să se mute la ţară şi să înceapă să cultive căpşuni.

Un clujean are una dintre cele mai mari pepiniere de căpşuni şi zmeur din ţară Un clujean are una dintre cele mai mari pepiniere de căpşuni şi zmeur din ţară

La început nu avea decât 600 de metri pătraţi de pământ. Acum are una dintre cele mai mari pepiniere de căpşuni, coacăz negru şi zmeur din ţară. Potrivit digi24.ro, în 2001, Nelu Orlaie a dat viaţa agitată a oraşului pe liniştea de la ţară. A vândut apartamentul pe care îl avea în Cluj Napoca, iar din banii obţinuţi şi-a cumpărat o bucată de teren şi o casă în comuna Hida, din judeţul Sălaj, unde a început o nouă viaţă alături de familia sa.

Povesteşte că nu i-a fost întotdeauna uşor. La început nu găsea răsaduri de căpşuni, aşa că a decis să le producă singur. Aşa a luat naştere o pepinieră care se întinde acum pe o suprafaţă de 4 hectare. La acestea se adaugă alte 6 hectare de arbuşti de coacăz negru şi zmeur.


Nelu Orlaie are zece copii. Cei mari, care îi împărtăşesc pasiunea pentru agricultură, nu numai că au furat tainele meseriei de la tatăl lor, dar au şi studii în domeniu. Doctorand în horticultură, Filip Orlaie este specialistul familiei în sisteme de irigaţii.

În fiecare an, Nelu Orlaie merge la Cluj-Napoca pentru a-şi vinde recolta. Răsadurile lui ajung însă în toată ţara, iar anul acesta se aşteaptă să vândă 30 de tone de căpşuni. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter