Economie

Procedurile pentru înregistrarea în scop de TVA

<p />Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj atrage atenţia că persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestora, sunt persoane impozabile în scopul TVA.

E vorba, de exemplu, de activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora, potrivit reprezentanţilor DGFP Cluj. “De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate”, mai menţionează aceştia într-un comunicat de presă.

Astfel, persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală sunt înregistrate ca plătitor de impozite şi taxe. Înregistrarea trebuie solicitată înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, dacă persoanele în cauză declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 119.000 lei sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă. „Astfel, persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită activităţi încadrate la profesii libere, vor completa şi depune la organele fiscale formularul 070 «Declaraţie de înregistrare fiscală/ Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere». Persoanele fizice române, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită activităţi încadrate la profesii libere, vor completa şi depune la organele fiscale formularul 020 «Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române»”, se arată în comunicatul de presă.


În situaţia în care o persoană este obligată să se înregistreze în scop de TVA şi nu solicită înregistrarea, organele fiscale vor înregistra persoana respectivă din oficiu şi vor declanşa inspecţia fiscală pentru determinarea situaţiei fiscale a contribuabilului.

abonare newsletter