Economie

START la programele pentru IMM-uri

<p />Încrierile în programul START încep astăzi.

Oficiul Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie (OTIMMC) Cluj anunţă lansarea programelor cu finanţare de la bugetul de stat pentru anul 2011.

 


Unul din programele cu finanţare de la bugetul de stat disponibile pentru IMM-uri în acest an este START, acesta fiind lansat astăzi, a anunţat Mircea Miheştean, şeful OTIMMC Cluj. Lansarea vine la numai câteva zile de la publicarea în Monitorul Oficial, pe 8 aprilie 2011, a deciziei prin care a fost aprobată procedura Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START.

„Obiectivul programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi societăţi comerciale, îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale întreprinzătorilor în scopul implicării acestora în structuri economice private”, a explicat Miheştean. Bugetul alocat programului pentru anul bugetar 2011 este de 10 milioane de lei, bani gestionaţi de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM).


Cursuri dezvoltate de Harvard


 

În cadrul primei etape a programului vor fi organizate cursuri de pregătire antreprenorială UNCTAD EMPRETEC România, în cadrul cărora participanţii vor putea dobândi cunoştinţe teoretice şi cu aplicabilitate practică, necesare începerii şi dezvoltării unei afaceri. „Produsul de bază oferit participanţilor la program este atelierul de lucru pentru dezvoltarea competenţelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard, care se va desfăşura pe parcursul a nouă zile. Workshopurile vor fi efectuate de traineri naţionali certificaţi şi în curs de certificare de UNCTAD Geneva”, a precizat Miheştean.


 

Maxim 100.000 lei, bani nerambursabili


 

A doua etapă a programului va presupune finanţarea şi implementarea celor mai bune planuri de afaceri. Alocaţia financiară nerambursabilă acoperă maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Obiectul finanţării poate fi reprezentat de echipamente tehnologice, inclusiv software-ul aferent, mijloace de transport, licenţe, brevete, francize, echipamente IT, spaţii, promovarea activităţii firmei etc. Pot beneficia de acest program atât persoanele fizice cât şi cele juridice.

 

Alte proiecte pentru mediul de afaceri

 

Alte programe care se desfăşoară în acest an sunt şi cel pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM (cu o alocare de la bugetul de stat pe anul 2011 de 500.000 lei) şi programul internaţional pentru dezvoltarea şi sprijinirea antreprenorilor UNCTAD/EMPRETEC România 2011, desfăşurat sub egida Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD - Geneva) şi operaţional în peste 25 de ţări. În acest caz, pentru realizarea programului se alocă de la bugetul de stat pe anul 2011 suma de 350.000 lei.

Anul trecut, prin OTIMMC Cluj s-au derulat cinci programe cu finanţare de la bugetul de stat, valoarea totală a finanţărilor atrase de agenţii economici din regiunea de nord-vest fiind de peste 2,5 milioane lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter