Economie

Pensionarii vor trăi mai bine doar din 2015

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/08_ziua/mugur-isarescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că doar o parte din români vor simţi ieşirea din criză anul acesta. Bugetarii şi pensionarii vor fi, în continuare, cele mai afectate categorii de români.</p> <p> </p>

 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că primele beneficii vor putea fi observate încă din acest an în sectoarele legate de producţie şi export, dar se va simţi mult întârziat în zona bugetară, în timp ce pensionarii vor ajunge la standardul din 2008 doar în 2015.


 

„Părerea mea este că maniera în care se redresează şi, sper, va creşte economia românească în perioada următoare, fiind bazată numai în subsidiar pe consum şi în principal pe export şi producţie, va imprima şi caracteristicile corespunzătoare legate de creşterea nivelului de trai şi de percepţia acestei creşteri. Se va face mult mai lent decât după redresarea din anul 2000”, a declarat Mugur Isărescu, citat de  Mediafax.


 

Se modifică prognoza de inflaţie


 

Isărescu a mai afirmat că BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, deoarece creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.


„Banca Naţională, indiscutabil, urmăreşte stabilitatea preţurilor. Datele pe care le avem în prezent ne certifică pentru partea a doua a anului că rata inflaţiei se va diminua. Este adevărat însă că impactul creşterii preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă într-o anumită măsură perspectiva evoluţiei indicelui preţurilor de consum faţă de previziunile prezentate în public anterior. Problema sau dificultatea constă în faptul că atât inflamarea inflaţiei începând cu vara anului trecut, cât şi noii factori de creştere a preţurilor, nu pot să fie combătuţi cu instrumentele pe care le avem noi la dispoziţie. Aşa cum am mai spus, nu suntem în faţa unei situaţii uşoare, a unei decizii uşoare”, a declarat pentru sursa citată guvernatorul BNR.

 


Măsuri speciale pentru creditele în lei

 

Mugur Isărescu a mai anunţat că BNR pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentru persoanele cu venituri în lei. „În primul rând, creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai credite în lei, celor care fac investiţii străine, aici nu avem nicio grijă pentru dezvoltarea acestui credit, cu atât mai mult cu cât schimburile comerciale ale României nu numai că au o evoluţie pozitivă, dar sunt principala locomotivă a ieşirii din criză”, a declarat Mugur Isărescu.

abonare newsletter