Economie

Cu ce datorii intră locuitorii judeţului în noul an?

Clujenii cumulează la bănci, Fisc şi Primărie doar restanţe de peste 2 miliarde de lei, exceptând datoriile curente. Cum „traducem” suma? – o treime din bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2013.

Dacă ar fi să considerăm adevărată superstiţia conform căreia oricine are datorii la momentul trecerii dintre ani nu va reuşi „să ajungă pe zero” nici în anul care urmează, majoritatea locuitorilor judeţului şi majoritatea firmelor ar avea  „securea înecării în restanţe” deasupra capului.

„Cuţitul” Fiscului a ajuns la os la aproape 90.000 de contribuabili

Potrivit Administratiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj, la sfârşitul lunii noiembrie, la nivelul judeţului erau în executare silită  peste 67.000 de contribuabili persoane fizice cu creanţe fiscale în valoare de peste 37 de milioane de lei şi mai bine de 20.000 de contribuabili persoane juridice cu creanţe restante care depăşesc  280 de milioane de lei.


Şi Primăria Cluj-Napoca are în executare silită zeci de milioane de lei

Clujenii nu s-au arătat a fi cei mai buni platnici nici când vine vorba de impozitele şi taxele locale.

Astfel, potrivit datelor oferite de Primăria Cluj-Napoca, la solicitarea Monitorul de Cluj, la sfârşitul lunii noiembrie locuitorii oraşului şi firmele care au sedii aici aveau datorii curente de aproape 13,5 milioane  de lei, suma neîncasată din anii anteriori depăşind 12,5 milioane de lei. La data de 31.10.2013 se afla în procedură de executare silită suma de 25 milioane de lei.


Încasarea datoriilor ar putea finanţa cel puţin unul dintre proiectele municipalităţii sau măcar începerea lucrărilor în cazul investiţiilor mai costisitoare. Dintre proiectele aflate pe listă de aşteptare amintim: finalizarea Sălii Polivalente, încheierea modernizării liniei de tramvai, sala de sport a Liceului George Coşbuc, introducerea sistemului de ticketing la transportul în comun, parking pe strada Negoiu, modernizarea fostului cinematograf Dacia din Mănăştur, începerea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania, proiectul Bike Sharing sau Buftea de Cluj.

Cea mai adâncă e „gaura” la bănci

Restanţele la Fisc sau la Primărie par mici copii dacă le comparăm cu datoriile contabilizate de clujeni la bănci.


Astfel, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale a României (BNR), aferente lunii octombrie, firmele şi locuitorii judeţului înregistrează restanţe care trec de  1,5 miliarde de lei, asta în condiţiile în care la sfârşitul lui octombrie 2008, întârzierile la plata creditelor nu cumulau mai mult de 85 de milioane de lei.

Tot la categoria datorii se încadrează însă şi creditele curente care ajung la aproape 9 miliarde de lei. Cifra reprezintă aproape 10% din încasările la bugetul naţional din acest an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter