Economie

Cu cât s-au scumpit în acest an apartamentele din Cluj?

Într-un an care a debutat cu discuții febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă”, era de așteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi.

În condițiile în care programul guvernamental a rămas deschis și pentru cumpărătorii de locuințe vechi, o analiză realizată de Imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situație diametral opusă. Astfel, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat în Cluj-Napoca, cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util, după ce luna noiembrie 2013 a marcat o scumpire ușoară, de 0,1%, de la valoarea de 904 euro consemnată în octombrie.

În mod interesant, prețul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraș este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie față de octombrie. Pe de altă parte, pretențiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat chiar în perioada menționată: în prezent, aceștia solicită, în medie, 977 de euro pe metru pătrat, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro pe metru pătrat atins anul trecut.


Ce s-a întâmplat în restul ţării?

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, unitățile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile orașe, cu un prag maxim de 15% (în Brașov); spre comparație, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iași). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al prețului, diferența față de cele vechi fiind foarte mult redusă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter