Economie

FOTO: Ştefan Dimitriu, la gala CCI: "Economia locală este macrostabilizată, dar pacientul pare imobilizat la pat"

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, Ştefan Dimitriu, a declarat joi, în cadrul galei de premiere a firmelor din judeţ că, în ciuda faptului că datele statistice par încurajatoare, semnalele din economia reală sunt mai puţin optimiste.

"Glasul mediului de afaceri e tot mai estompat. Economia locală este macrostabilizată, dar pacientul pare imobilizat la pat", a declarat Ştefan Dimitriu, preşedintele CCI Cluj, aflat la Gala de premiere a firmelor clujene.

Dimitriu vine și cu soluții pentru repornirea motoarelor pieței. "Comunitatea de afaceri trebuie să fie  parte integrantă a unui model de creștere sustenabilă și nu mă refer al creșterea bazată pe consum, facilitat de intrări masive de capital și pe datorie. Una din soluțiile viabile este să renunțăm la scepticismul de a investi în dezvoltarea inovației în sectoarele în care ne desfășurăm activitatea și să respectăm expertiza, calificările și specialiștii pe care îi avem indiferent de vârstă", a explicat afaceristul.


În acest an peste 1.000 de firme s-au clasat pe primele 3 locuri în clasament. Ele au fost selecţionate din mai bine de 32.000 de societăţi, având bilanţul depus pe anul 2012, dintre care doar 6.587 au intrat efectiv în competiţie, întrunind criteriile de eligibilitate.

"Metodologia precisă, utilizată de toate camerele judeţene asigură o notă de elitism şi siguranţă.Topul cameral se diferenţiază semnificativ de topurile întocmite de alte organizaţii înregistrate în România, acestea neavând criterii clare pentru realizarea clasamentului, fiind partizane situaţiilor de moment", afirmă organizatorii evenimentului.


Printre criteriile utilizate la elaborarea Topului judeţean al firmelor se numără cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat şi altele.

Firmele au fost împărţite în 6 domenii de activitate, iar în cadrul fiecărui domeniu, în câte cinci categorii de mărime astfel: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici și microintreprinderi. Din totalul de 1034 laureaţi, IMM-urile însumează 989.


Domeniul cu cel mai mare număr de premianţi este cel al industriei, de unde provin 349 de firme. Acesta este urmat de servicii cu 317 companii, comerţ și turism cu 192, cercetare-dezvoltare şi high-tech cu 79, construcţii cu 66 şi agricultura cu 31.

Începând din acest an Catalogul realizat cu ocazia Topului este oferit pe suport electronic, cu date actualizate și constituie un instrument de referinţă pentru cei care caută să identifice oportunităţi şi contacte de afaceri în Cluj.


Topului Judeţean al firmelor din Cluj, ajuns în acest an la ce-a de-a 20-a ediţie, premiază cei mai importanţi operatori economici din judeţ, care au atins performanţe economico-financiare notabile anul trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter