Economie

Se arată semne de redresare economică la nivelul judeţului

Direcţia Regională de Statistică Cluj anunţă o creştere consistentă a salariilor, scăderea numărului de şomeri şi creşterea producţiei industriale.

Clujul stă din ce în ce mai bine, cel puţin în cifre, atât în ceea ce priveşte companiile, cât şi populaţia. Astfel, numărul de insolvenţe a scăzut cu aproape o treime faţă de anul trecut, producţia industrială e pe val, iar salariile s-au majorat cu mai bine de 10% într-un an. Se consemnează, totodată, plusuri şi în construcţii sau turism.

Două buline roşii – producem şi consumăm mai mult

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Cluj în luna august 2013 producţia industrială a crescut cu 8,5% faţă de aceeaşi lună din anul 2012.


Creştere s-a resimţit şi pe partea de consum, astfel că am importat produse în valoare de 814,1 mil. de euro, cu 1,4 % mai mult decât în prima jumătate din 2012, în condiţiile în care şi activitatea de comerţ exterior s-a majorat cu 0,8%.

Chiar dacă balanţa comercială locală este în continuare negativă, majorările indică o creştere a consumului şi implicit o creştere a nivelului de trai.


Mai puţine firme în insolvenţă

Afaceriştii locali par a fi învăţat să-şi gestioneze mai bine resursele băneşti. Clujul a înregistrat în primele nouă luni ale anului o scădere de 32% a numărului de insolvenţe, potrivit datelor publicate ieri de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Nu la fel s-a întâmplat însă şi în alte zone ale ţării astfel că, la nivel naţional numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele nouă luni ale anului a crescut cu aproape 6%.


Salariile cresc, şomajul scade

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna august 2013 a fost de 2415 lei, iar cel net de 1747 lei, cu 11,13%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2012, potrivit DRS Cluj.

Totodată, rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  3,5%, cu 0,2% mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna august din anul 2012 şi cu peste 1,5 % mai mică decât cea consemnată la nivel naţional în august 2013. 


Principalele domenii lovite de criză încep să-şi revină

Criza economică a făcut ravagii atât în rândul constructorilor, cât şi a operatorilor de turism. Pasa neagră pare a se fi încheiat însă. Astfel că în august 2013 s-au eliberat 97 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 11 autorizaţii mai mult faţă de august 2012.

În acelaşi timp, în primele opt luni ale anului, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat au oferit turiştilor  mai bine de 4000 de  camere cu peste 8000 de locuri; indicele de utilizare netă a locurilor de cazare fiind de 22,5% cu 6,5% mai mare faţă de luna august 2012. În plus, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012  numărul turiştilor străini a crescut cu 1,7%.

Etichete: somaj salarii
Ultimele Stiri
abonare newsletter