Economie

Băncile centrale îşi fac planuri de urgenţă pentru eventualitatea intrării SUA în default

Băncile centrale au început să-şi facă planuri de urgenţă pentru a păstra pieţele financiare funcţionale în cazul în care Statele Unite nu-şi vor putea achita la scadenţă datoriile, situaţie care va pune obligaţiunile folosite ca referinţă la nivel global în situaţia de default.

Băncile centrale îşi fac planuri de urgenţă pentru eventualitatea intrării SUA în default

Liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri de răspuns la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Discuţiile au continuat şi după ce bancherii au părăsit reuniunea de la Washington.

"Doar pentru că în trecut a fost rezolvată întotdeauna, nu înseamnă că nu trebuie să facem plauri de urgenţă. (...) Mă aştept ca Banca Angliei să se pregătească. Mă aştept ca sectorul privat să facă acelaşi lucru, iar în alte ţări situaţia să fie similară", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie funcţia de viceguvernator pentru stabilitate financiară la Banca Angliei.


Răspunsul iniţial al băncilor centrale la o eventuală intrare a SUA în default ar fi asemănător cu acţiunile întreprinse după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, scrie Mediafax. La momentul respectiv, băncile centrale s-au angajat să asigure lichiditate suficientă, au redus cerinţele pentru garanţiile cerute la acordarea de finanţare şi au deschis linii de swap între ele pentru a-şi asigura un necesar suficient de monedă.

Datoriile SUA către creditori sunt, însă, de câteva zeci de ori mai mari decât cele ale Lehman la momentul falimentului.


"Banca are la dispoziţie o serie de instrumente prin care să se asigure că sistemul operează normal, că lichiditatea se menţine în condiţii normale în orice situaţie", a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz. Oficialul a refuzat să dea detalii.

Congresul american are tot mai puţin timp pentru a depăşi un impas politic care riscă să împingă SUA în situaţia de a nu-şi plăti datoriile dacă limita de împrumut a ţării nu este majorată la 17 octombrie.


O întâlnire prevăzută pentru luni după-amiază între preşedintele Barack Obama şi liderii din Congres privind un compromis bugetar a fost amânatâ, a transmis Casa Albă, fără a oferi o nouă dată.

Preşedinţia americană a lăsat să se înţeleagă că amânarea acestei reuniuni nu constituie un semn negativ, subliniind că a luat decizia "pentru a permite liderilor Senatului să continue să realizeze progrese importante către o soluţie în vederea ridicării plafonului datoriei şi redeschiderii administraţiei".


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter