Economie

Cât îi costă cancerul pe europeni?

Cercetători de la Universitatea Oxford au încercat pentru prima dată să cuantifice 'întreaga pondere economică a cancerului în Uniunea Europeană'.

Cât îi costă cancerul pe europeni?

Cancerul a costat în 2009 aproximativ 126 de miliarde de euro în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, România situându-se pe ultimul loc în privința cheltuielilor pe locuitor, subliniază luni un studiu britanic care a ținut cont de ponderea economică a cheltuielilor pentru sănătate, de costurile legate absențe, invaliditate și de timpul consacrat îngrijirii celor apropiați, relatează AFP.

'Cuantificarea greutății economice a cancerului în UE necesită, pe lângă evaluarea costurilor pentru sistemul de sănătate, o estimare a pierderilor la venituri din cauza incapacității de a munci (invaliditate sau moarte prematură), precum și a îngrijirilor acordate gratuit bolnavilor de către cei apropiați', explică oamenii de știință într-un articol publicat în revista britanică The Lancet.


Estimările acestora se referă la 2009, anul cel mai recent pentru care există disponibile date complete, și se bazează pe 150 de surse diferite. Costul global al cancerului în Europa celor 27 s-a ridicat la 126 de miliarde de euro, dintre care 51 de miliarde de euro pentru cheltuieli de sănătate în sens strict.

'60% din greutatea economică se raportează la cheltuielile din afara sănătății, cu circa 43 de miliarde de euro pierderi în productivitate atribuite deceselor premature', potrivit articolului.


Studiul a evaluat la 9,43 de miliarde de euro cele 83 de milioane de zile de muncă pierdute în UE ca urmare a concediilor de boală sau incapacității de muncă antrenate de maladia canceroasă.

Studiul contabilizează, de asemenea, cele aproximativ trei miliarde de ore de 'îngrijiri' acordate bolnavilor de către prieteni și familii cu o evaluare globală de 23,2 miliarde de euro a acestui timp consacrat de cei apropiați, scrie Agerpres.


Cheltuielile medicale pentru cancer în cadrul UE, evaluate la 51 de miliarde de euro, reprezintă 4% din totalul cheltuielilor de sănătate în Uniune.

Din acest total, cheltuielile de spitalizare au ponderea cea mai mare (28,4 miliarde de euro), de peste două ori mai mult decât costul medicamentelor (13,6 miliarde euro).


Dacă UE acordă în medie echivalentul a 102 euro pe cetățean pentru cheltuielile de sănătate legate de cancer, disparitățile sunt puternice de la o țară la alta, cu 52 de euro pe persoană în România, 97 de euro în Franța și 171 de euro în Germania.

Cel mai mare volum al cheltuielilor legate de cancer se înregistrează în Statele Unite, subliniază studiul, cu un total de 157 de miliarde de euro (202 miliarde de dolari) în 2008, potrivit unei evaluări care exclude îngrijirile acordate de cei apropiați și zilele de muncă pierdute, cu o medie de 196 de euro (225 USD) pe persoană.


Spre comparație, bolile cardiovasculare au un cost global mult mai ridicat, în Europa cu 195 de miliarde de euro (conform unui alt studiu), deși ponderea în termeni de pierdere a productivității este mult mai importantă în cazul cancerului.

 

Etichete: uniunea europeana
Ultimele Stiri
abonare newsletter