Economie

Anul 2011 va fi sumbru pentru români

<p><img class="caption" src="images/stories/01_ianuarie/18_ziua/oameni-trecere-pietoni.jpg" border="0" alt="trecere de pietoni" title="Românii cred că anul acesta va fi chiar şi mai greu decît 2010, majoritatea temîndu-se de creşterea preţurilor * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px; border: 0pt none;" />Două treimi dintre români au avut în 2010 o situaţie financiară mai dificilă decît în 2009, dar se aşteaptă ca anul acesta să fie şi mai rău.</p> <p>Anul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru români, două treimi dintre aceştia declarînd că au avut o situaţie financiară mai dificilă decît în 2009, indică Barometrul de încredere a consumatorului din luna decembrie, realizat de compania GfK pentru Comisia Europeană.</p> <p>Sursa pesimismului românilor constă, printre altele, în faptul că două treimi apreciază că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decît în urmă cu doi ani, în vreme ce doar 6% dintre respondenţi afirmă că în 2010 au avut o situaţie financiară mai bună.</p>

Nici viitorul nu le pare mai atrăgător românilor în ceea ce priveşte perspectivele financiare, mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj considerînd că acestea se vor înrăutăţi. Numărul pesimiştilor este, din acest punct de vedere, cu 20% mai mare decît în decembrie 2009, dar cu 10% mai mic decît în lunile de vară 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Există, totuşi, şi aproape 15% optimişti.

87% dintre cei chestionaţi de GfK afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres anul trecut faţă de 2009 şi numai pentru 1,5% dintre români situaţia a cunoscut o îmbunătăţire în ultimul an.


Preţuri mai mari în 2011?

Speranţele pentru 2011 sînt şi ele destul de reduse, numai 8% dintre respondenţi aşteptîndu-se să le meargă mai bine în acest an. Românii se tem şi de creşterea preţurilor în 2011. Astfel, 72% dintre cei chestionaţi consideră că inflaţia va creşte anul acesta, faţă de două treimi în urmă cu un an. Iar referitor la inflaţia pe anul trecut, cu 10% mai mulţi cetăţeni decît în decembrie 2009 constată că în ultima lună din 2010 preţurile au fost mai ridicate faţă de anul anterior.

Românii nu cred în economisire

Nici atitudinea faţă de economisire nu a înregistrat schimbări majore, 80% dintre români considerînd că nu este o perioadă favorabilă pentru a pune bani deoparte, în vreme ce mai bine de un sfert dintre români (26%) spun că au datorii - cel mai mare procent din ultimii şapte ani - şi doar 12% reuşesc să economisească. GfK precizează că informaţiile provin din Barometrul de încredere a consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sînt reprezentative pentru populaţia României în vîrstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind format din 1.000 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter