Economie

Clujul, printre judeţele cu cea mai mare creştere a numărului de pensionari

Clujul are acum 161.000 de pensionari de stat, mai mult cu 6.000 decât în 2008, creşterea de 4%, poziţionându-ne în capul listei pe judeţe, potrivit unui clasament econtext.ro.

Procentual, cea mai mare creştere a fot înregistrată în judeţele Galaţi, Bistriţa-Năsăud şi Braşov, toate cu o rată de peste 6%. Numeric, Braşovul este lider, numărul pensionarilor braşoveni majorându-se cu peste opt mii, în timp ce Capitala se află pe minus. La nivel de ţară, în perioada menţionată, numărul celor „retraşi din activitate” a urcat cu 34.000.

Sistemul de pensii nu va mai putea fi susţinut din 2030!

Creşterea numărului de pensionari coroborată cu scăderea populaţiei şi implicit scăderea numărului de angajaţi care asigură prin contribuţiile lunare plata pensiilor ne duce cu paşi siguri spre falimentul sistemului actual de pensii, astfel că veniturile la bătrâneţe pentru toate persoanele până în 40 de ani sunt mai mult decât incerte. Practic, contribuţiile de acum plătesc pensiile de acum şi nu ajung, iar fondul de rezervă e doar o iluzie.


Fiecare dintre guvernele care au venit la putere au încercat să găsească soluţii pe termen scurt. Astfel, în perioada post-decembristă, minusul dintre contribuţiile colectate la vremea respectivă şi sumele plătite pensionarilor a fost acoperit cu o parte din banii obţinuţi din privatizare, ca mai apoi, scăderea deficitului să fie susţinută printr-o diminuare a pensiilor. Cu toate acestea, în 2011, minusul din sistemul public de pensii din România a atins 14 miliarde de lei, adică aproximativ 3,5 milioane de euro. 

Clujul are 3,24% din numărul total de pensionari din România

Judeţul nostru se află, totuşi, comparativ cu alte judeţe, într-o situaţie favorabilă, în două din trei judeţe ale ţării numărul pensionarilor depăşindu-l pe cel al angajaţilor.


La „extrema nefastă” se regăsesc judeţele Giurgiu şi Teleorman, unde numărul de pensionari este de două ori mai mare decât cel al angajaţilor, potrivit unui clasament realizat de Evenimentul Zilei.

La polul opus, cu cei mai mulţi salariaţi raportat la numărul de pensionari, este municipiul Bucureşti, cu şase pensionari la zece angajaţi. Capitala este urmată de judeţele Ilfov, Timiş şi Constanţa, unde la zece salariaţi sunt şapte pensionari şi abia apoi de Cluj. Zonele din fruntea clasamentului sunt şi cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Astfel, peste 19% dintre IMM-uri sunt concentrate în zona Bucureşti-Ilfov,pe locul doi situându/se clujul cu 4,3% dintre IMM-uri.


Pensionarii clujeni, mai bănoşi decât cei din alte zone

Pensionarii clujeni câştigă în medie cu 20 de lei în plus faţă de ceilalţi pensionari români. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul I din 2013 de 812 lei, faţă de 833 de lei cât ia în medie un pensionar clujean. Situarea peste medie este datorată numărului ridicat de „pensionaţi” din domeniul medical şi universitar, care ridică prin sumele mai mari totalul de la nivelul judeţului. Discrepanţele au fost şi mai mari între media naţională şi cea locală în alte zone ale ţării, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei. Astfel, în judeţul Giurgiu s-au încasat 641 lei faţă de 1010 lei în Municipiul Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter