Economie

Slovacii au găsit soluţia pentru reducerea evaziunii fiscale: LOTERIA

În Slovacia, fiecare bon de casă eliberat din septembrie va fi bilet participant la o loterie, pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale, a anunţat ministrul slovac al Finanţelor, citat de lepoint.fr.

'Vrem astfel să îi încurajăm pe oameni să ceară bonul de casă pentru a preveni evaziunea fiscală. Mulţi nu cer decât rar bonul, fără să îşi dea seama câţi bani se pierd în economia subterana', a spus presei ministrul Peter Kazimir, potrivit Agerpres.

Slovacii vor putea înregistra numărul bonului de casă primit într-un sistem dezvoltat la scară naţională. De două ori pe lună vor fi traşi la sorţi zece câştigători. Câştigul cel mare va fi de 10.000 euro, dar vor exista şi sume mai mici şi maşini.


Vânzarea fără emiterea bonului de casă le permite comercianţilor să evite plata taxei pe valoarea adăugată (TVA). Slovacia aplică un nivel redus de TVA, 10%, la cărţi, medicamente şi instrumente medicale. Toate celelalte produse şi servicii sunt impozitate cu o TVA de 20%. Potrivit estimărilor ministerului de Finanţe, anual se pierd în economia subterană a Slovaciei circa 150 milioane de euro.
Loterii similare există în Taiwan şi Malta. O altă loterie lansată anul trecut în Georgia a fost desfiinţată după şapte luni din cauza incidenţei scăzute asupra venitului naţional, încheie lepoint.fr

abonare newsletter