Economie

Câte locuinţe s-au construit în perioadă de criză la Cluj?

Numărul locuinţelor noi construite în judeţul nostru de la începutul crizei până în prezent aproape îl egalează pe cel al locuitorilor din Floreşti. Astfel, mai bine de 15.000 de locuinţe noi, incluzând aici apartamente, vile sau case au intrat în fondul locativ al Clujului, potrivit statisticilor. Judeţul nostru a înregistrat astfel o creştere de aproape 6% a numărului de unităţi locative.

Dacă în 2008 se consemnau creşteri spectaculoase în domeniul construcţiilor, odată ce unda de şoc a crizei a ajuns la Cluj, acest sector s-a dovedit a fi unul dintre cele mai grav afectate.

Atât industria, cât şi construcţiile, au pierdut din 2008 până în prezent 20% din forţa de muncă, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică(DRS), la solicitarea Monitorul de Cluj. În urma „decimării” începute în 2008, când erau 83.000 de salariaţi în industrie şi construcţii, în august anul acesta se înregistrau doar 67.000 de angajaţi.


Sudul, lider la construcţii

Ilfovul se plasează pe primul loc la numărul de locuinţe construite în cei patru ani de criză, potrivit unui clasament econtext, realizat pe baza informaţiilor INS.


Astfel, în 2008, erau construite 117.977 locuinţe, pentru ca numărul lor să ajungă la 133.872 la finele anului 2012.

Pe locul doi se plasează Clujul urmat foarte aproape de Suceava, Iaşi sau Neamţ.


Clasamentul nu e lispsit de surpize la final aflându-se granzi precum Galaţi sau chiar Bucureşti, dar si alte judeţe cu un bun potenţial economic.

Preţurile au scăzut constant în ultimii 4 ani


O analiză comparativă cu momentul de vârf al pieţei arată că, într-o perioadă de aproape patru ani, dezvoltatorii au scăzut constant preţurile apartamentelor noi. Astfel, în martie 2008, locuinţele care costau peste 100.000 de euro reprezentau 68,6% din piaţă, în timp ce unităţile de maximum 60.000 de euro deţineau o pondere de doar 11,5%, se arată într-o analiză realizată de imobiliare.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter