Economie

Prețul apartamentelor va scădea în urma epuizării fondurilor pentru 'Prima Casă'

<p><strong>Încheierea Programului 'Prima Casă' în cel mult trei luni va conduce la o scădere a preţurilor apartamentelor situate în cartiere, se arată într-un studiu realizat de portalul HomeFinders.ro, primul serviciu românesc de tip 'home buying'. </strong></p>

 


Potrivit estimărilor, scăderea preţurilor raportate în euro, faţă de maximele medii de tranzacţionare din trimestrul al IV-lea 2008 şi până în trimestrul al II-lea din 2013, este cuprinsă între 55-60%.

În concluziile analizei citate se precizează faptul că, în ultimul trimestru din 2013, se aşteaptă să apară un blocaj total al pieţei imobiliare din România în zonele în care cererea pentru care cumpărătorii dispun de mijloace de plată este mult mai redusă, comparativ cu oferta disponibilă pe piaţă. Rezultatele cercetării arată că blocajul poate fi comparabil cu cel consemnat în perioada similară din 2008.

Conform calculelor Kiwi Finance, una dintre cele mai mari companii de brokeraj financiar, în moneda în care se încasează veniturile (lei, în majoritatea cazurilor), din cauza diferenţelor de dobândă între lei şi euro, la o rată similară cu cea a unui credit prin 'Prima Casă', se pot accesa 45.500 euro echivalent în lei faţă de 57.000 euro. În plus, avansul de care trebuie să dispună cumpărătorii este de 15% în comparaţie cu 5%, avansul minim necesar pentru achiziţie prin programul guvernamental.

Studiul realizat de HomeFinders.ro s-a derulat pe parcursul a 13 luni, în perioada mai 2012-mai 2013, pe un eşantion de peste 464 de cumpărători de locuinţe în Bucureşti.

HomeFinders.ro, primul serviciu românesc de tipul 'home buying', este specializat în cumpărarea de apartamente în Bucureşti şi ăn oferirea de consultanţă clienţilor.

Fondatorii proiectului au dezvoltat şi portalul MagazinulDeCase.ro, care a fost vândut în anul 2010 către grupul Sanoma Hearst.

abonare newsletter