Economie

Companiile clujene, printre ultimele de pe bursă după lichidităţi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/09/bursa.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Din cele patru miliarde de lei pe care le au în conturi cele mai puternice 60 de companii listate pe bursă, doar 18 milioane se află în vistieriile societăţilor locale. </strong></p>

 


Companiile clujene sunt la coada clasamentului de pe bursă când vine vorba de lichidităţi. Potrivit unui top realizat de zf.ro în funcţie de rezervele de cash de la sfârşitul lunii martie, top care a exclus instituţiile bancare, reprezentantele locale au reuşit să prindă abia poziţii de ordinul zecilor, la mari „distanţe băneşti” de primele clasate.

OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP) şi Trans­gaz Mediaş (TGN) sunt companiile care aveau cele mai mari rezerve de cash în primăvară, deţinând împreună 2,37 mld. lei, în timp ce SIF-urile aveau 480 mil. lei, potrivit portalului de business.


SSIF Broker, „cu cel mai gros buzunar” din Cluj

Prima clasată dintre societăţile din judeţul nostru listate pe BVB este SSIF Broker. Compania ocupă locul 20, cu 13,6 milioane de lei, deşi acest început de an nu a fost unul bun pentru societate, reprezentanţii companiei fiind neviţi să justifice din nou rezultate „sub aşteptări”. Astfel, potrivit raportului trimestrial, publicat la maijlocul lunii mai, primele 3 luni din 2013 au fost încheiate cu o pierdere de peste 23.000 de lei .„Pe filiera administrării portofoliului propriu de active financiare rezultatele obținute în primele 3 luni nu au fost la nivelul celor din perioada similară din 2012 explicația constând în faptul că spre deosebire de primul trimestru din 2012 când dinamica profitului a fost susținută de valorificarea unor active financiare din portofoliul propriu, de această dată tranzacțiile speculative au fost mai reduse ca amploare iar strategia investitională a fost axată pe restructurarea portofoliului de acțiuni”, se arata într-un comunicat al companiei.

Cemacon şi Transilvania Construcţii, aproape de coada plutonului

Celelalte două societăţi locale incluse în top, ambele din industria construcţiilor, se plaseată doar pe poziţiile 44, respectiv 46. Cemacon are 2,3 milioane de lei în conturi, iar Transilvania Construcţii 2 milioane.


Constructorul a realizat doar 17 % din venituri în primul trimestru de pe urma activităţii de bază a societăţii, potrivit ultimului raporului remis BVB. Mai bine de 48% din cifra de afaceri, adică peste 3,5 mil. de lei a fost obţinută din închirierea spaţiilor deţinute de companie şi 31% din vânzarea apartamentelor din ansamblul Dorobanţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter