Economie

Ce companii vînează tinerii din Cluj-Napoca?

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;"><img src="images/stories/nokia.jpg" border="0" align="left" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Absolvenţii clujeni ar lucra mai degrabă într-o agenţie de publicitate decît într-o bancă, dar asta numai în cazul în care nu ar reuşi să se angajeze la Nokia.</p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;">Nokia se află pe primul loc în topul celor mai doriţi angajatori în rîndul tinerilor clujeni cu studii superioare, potrivit unui studiu recent.</p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal;">Studiul cu privire la cei mai doriţi angajatori din Cluj-Napoca, realizat de compania de consultanţă în resurse umane Catalyst, măsoară gradul de atractivitate a brandurilor de angajatori şi determină aşteptările pe care tinerii le au de la aceştia.</p> <p>Potrivit rezultatelor studiului, industriile cele mai apreciate pentru tinerii cu profil economic din Cluj Napoca sînt Banking, Media/Advertising şi Consultanţă.</p>

În cazul absolvenţilor de studii superioare cu profil tehnic, majoritatea sînt atraşi de software development, dar şi de producţia şi distribuţia de hardware şi echipamente IT. Astfel, topul general al celor mai dorite industrii printre absolvenţii clujeni arată astfel: Advertising /Market Research, Banking şi Consultanţă. Situaţia din Cluj este similară cu cea din Capitală, tinerii din Bucureşti fiind însă mai atraşi de domeniul bancar decît de cel al publicităţii.

Cei mai „rîvniţi“ angajatori

În ceea ce priveşte topul celor mai dorite cinci companii, în cazul tinerilor cu profil tehnic din Cluj Napoca, acesta este alcătuit din Nokia, Emerson , Microsoft, Google şi iQuest. „Pentru domeniu tehnic, o particularitate surprinsă în urma centralizării răspunsurilor este că specializările software development acoperă 38% din ponderea totală, iar hardware, alături de producători şi distribuitori de echipamente IT, acoperă 21,6%”, menţionează realizatorii studiului.


Tot la Nokia ar prefera să lucreze şi majoritatea tinerilor cu profil economic din Cluj, producătorul de telefoane de la Jucu fiind urmat în clasament de Banca Transilvania, Genpact, Emerson şi BRD.

Stabilitatea, o cerinţă importantă

Rezultatele studiului „Cei mai doriţi angajatori din Cluj Napoca” prezintă şi criteriile pe care tinerii le iau în considerare atunci cînd îşi aleg un angajator. „O diferenţă semnificativă între Bucureşti şi Cluj constă în faptul că pentru tinerii din Cluj siguranţa şi stabilitatea unui job sînt două cerinţe mult mai importante decît pentru cei din Bucureşti”, se mai precizează în studiu.


Sondajul mai relevă că 50% dintre absolvenţii din Cluj-Napoca sînt dispuşi să plece în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă, în situaţia în care oportunităţile de carieră oferite de companiile din România nu se ridică la nivelul aşteptărilor.

Studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, pe un eşantion format din 1.649 de tineri cu studii superioare din Cluj-Napoca, cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, dintre care 1.010 cu profil economic şi socio-uman şi 639 cu profil tehnic (IT&C, inginerie).

Ultimele Stiri
abonare newsletter