Economie

Băncile centrale și-au mărit rezervele de aur

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/28/72408-gold-bars.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cererea de aur din partea băncilor centrale a reprezentat anul trecut 12% din cererea mondială, în creștere cu două procente față de 2011. În total, băncile au cumpărat aproximativ 535 de tone de aur, ajungând la niveluri înregistrate în urmă cu 50 de ani.

Datele sunt prezentate în raportul anual emis de  World Gold Council (WGC), organizația care reunește toți actorii implicați pe piața aurului și prezintă periodic informații privind tendințele de pe piața aurului. Cu sediul în Marea Britanie, WGC operează în India, Orientul Îndepărtat și Orientul Mijlociu, Europa și SUA. Printre membrii organizației se numără cele mai performante companii miniere la nivel mondial.


Potrivit raportului amintit, băncile au devenit înclinat balanța spre cumpărare în cel de-al doilea trimestru al anului 2009. De atunci, la rezervele globale s-au adăugat aproape 1.100 de tone de aur, compensând astfel vânzările de 1.143 de tone înregistrate în cei trei ani anteriori. Statisticile financiare ale FMI arată că, în noiembrie 2012, rezervele totale de aur la nivel mondial au ajuns la aproximativ 31,6 mii de tone.

Cine stă cel mai bine la capitolul rezerve?

La sfârșitul anului trecut, clasamentul băncilor centrale cu cel mai mult aur condus de SUA, cu peste 8,1 mii de tone de aur, reprezentând 76% din rezervele naționale. Îi urmează la distanță Germania (aproximativ 3,4 mii de tone) și FMI (peste 2,8 mii de tone de aur). Prima poziție după podium este deținută de Italia, cu 2,45 mii de tone, urmată îndeaproape de Franța, cu 2,43 de mii de tone. România figurează în topul internațional pe locul 34, cu o deținere de 103,7 tone de aur, reprezentând doar 12% din rezervele naționale.


Printre țările unde s-au remarcat creșteri de cumpărare a aurului din partea băncilor centrale se numără Brazilia, Paraguay, Irak și Venezuela. Rusia și-a adăugat 75 de tone la rezerva națională, cumpărând în principal aur de pe piața internă. Rezerva de aur a vecinilor de la est, cea de-a șaptea piață la nivel mondial, se apropie astfel de 1.000 de tone.

Pentru 2013, studiul preconizează o menținere a ritmului de creștere a rezervelor naționale de aur, în principal pe piețele latino-americane, dar și în zona europeană.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter