Economie

Ioan Botiş: În 2011 vor fi create 200 de mii de noi locuri de muncă

<p />Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a susţinut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, prin modificările Codului Muncii şi adoptarea legii zilierilor, până la sfârşitul anului în curs, vor fi create 200 de mii de noi locuri de muncă şi a estimat că media ratei şomajului se va cifra, la finele lui 2011, la 6%.

'Unele (n.r. - locuri de muncă) vor fi scoase la suprafaţă, pentru că zilierii vor avea cadrul legal şi acele locuri de muncă vor ieşi la suprafaţă. Afirmaţia mea este susţinută de specialişti care spun că 90.000 de locuri de muncă vor fi generate numai prin modificările la Codul Muncii, iar prin legea zilierilor vom ajunge cu siguranţă la 200.000', a susţinut Botiş.

De asemenea, el a precizat viitoarea lege a uceniciei va stimula intrarea pe piaţa muncii a tinerilor, întrucât pe plaja de vârstă 15-24 de ani, România are un şomaj de 23%.

În ceea ce priveşte rata şomajului, Ioan Botiş a afirmat că ea se cifrează la ora actuală la 6,45-6,46%.

'O proiecţie până la sfârşitul anului, pe perioada de vară cu o scădere mai consistentă, rata şomajului va ajunge în jurul a 5,7-5,8% şi, cu siguranţă, vom ajunge la sfârşitul anului la o medie de 6%', a spus Botiş.

Totodată, ministrul a mai afirmat că mai mulţi oameni de afaceri ar fi interesaţi să-şi relocheze activitatea din nordul Africii în România.

'Consider că acei oameni de afaceri (n.r.- cu activitate în zona de nord a Africii), dacă vor găsi un mediu propice vor investi aici. Este un avantaj creat pentru cei care doresc să-şi relocheze afacerile şi care doresc să investească', a afirmat ministrul.

Botiş a mai susţinut că România nu-şi poate permite 'o economie autarhică, închisă', întrucât se află într-o competiţie la nivel global cu celelalte ţări.

'România are şansa de a crea un avantaj regional pe piaţa muncii dacă reuşim să convingem investitorii că avem un mediu mai avantajos lor decât într-o ţară vecină', a menţionat ministrul Botiş.

abonare newsletter