Economie

Udrea: Este greu să rezolvi problemele pe litoral când hotelierii nu vor să ţină deschis tot sezonul

<p>Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, la târgul de turism de la Berlin, că problemele de pe litoral se rezolvă cu dificultate deoarece hotelierii nu vor să deschidă unităţile pe toată durata sezonului estival.</p>

"Este foarte greu să rezolvi problema sezonului scurt al litoralului românesc atât timp cât hotelierii, după ce acum doi ani au impus regula ca unităţile să rămână deschise de la 1 mai la 30 septembrie, astăzi încep să renunţe la această regulă", a afirmat ea.

Asociaţia Litoral-Delta Dunării a cerut Ministerului Dezvoltării şi Turismului, în luna februarie, ca hotelurile de pe litoral să fie deschise în etape, în funcţie de specificul fiecărei staţiuni, şi nu la 1 mai, cum prevede legea în prezent. Turoperatorii au dat ca exemplu Costineştiul, o staţiune pentru tineri care nu ar trebui deschisă la 1 mai pentru că elevii şi studenţii intră în vacanţă abia în iunie.


Udrea a adăugat că turismul de pe litoral "nu evoluează în sensul în care o cere piaţa", ci "rămâne la interesele fiecărui operator", nefiind prioritar interesul naţional.

"Ne mulţumim să avem turişti de la noi, nu contează că vin străini sau nu, bine că vin câţiva români cu ceva bani de la Bucureşti", a încheiat Udrea.


Ea s-a întâlnit la târg şi cu reprezentanţi ai turoperatorilor germani TUI şi ITS, care au anunţat-o că sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor şi de preţurile de pe litoralul românesc. Ministrul le-a promis acestora că va încerca să rezolve o parte din probleme.

Târgul Internaţional de Turism ITB Berlin, care se desfăşoară între 9 şi 13 martie, este cea mai mare manifestare de profil din lume, atât ca suprafaţă cât şi ca număr de vizitatori. În 2010 târgul a avut 179.000 de vizitatori şi peste 11.000 de expozanţi.

abonare newsletter