Economie

Senatul a adoptat OUG privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor din sistemul bancar

<div id="news_2038553" style="display: block;" />Senatul a aprobat, miercuri, OUG nr. 131/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, care prevede majorarea plafonului de garantare a depozitelor din sistemul bancar de la 50.000 la 100.000 de euro.

Plenul Senatului a admis, totodată, un amendament formulat de Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului, care prevede eliminarea din textul ordonanţei a unor modificări aduse la anexa privind lista depozitelor negarantate.

Potrivit amendamentului adoptat, sunt eliminate din această listă depozitele microîntreprinderilor şi ale întreprinderilor mici şi mijlocii, motivaţia fiind că pentru orice modificare a acestor anexe trebuie să se obţină anterior acordul Comisiei Europene (propunerile de modificare notificându-se BNR care, la rândul ei, solicită aprobarea Comisiei).

Amendamentul a fost iniţial respins de comisia raportoare, cea de buget-finanţe, însă în plen a întrunit 43 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 2 abţineri.

Actul normativ al Guvernului mai prevede eliminarea din categoria resurselor financiare ale schemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate de instituţiile de credit precum şi revizuirea criteriilor de eligibilitate a membrilor Consiliului de Administraţie al Fondului, care nu vor mai putea deţine calitatea de angajat, membru al CA, al comitetului de supraveghere sau directorat al instituţiilor de credit.

OUG 131/2010 a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 48 de voturi pentru, 19 împotrivă şi nicio abţinere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter