Economie

Mai puţini angajaţi în industrie decât în 2010

<p>Agenţii economici estimează că, la finele primului trimestru al acestui an, numărul mediu de salariaţi va ajunge la circa 1,195 milioane persoane, cu circa 4,7 % mai puţini comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată un sondaj realizat de Comisia Naţională de Prognoză.</p>

Astfel, în opinia agenţilor economici, trendul descendent al disponibilizărilor din sectorul industrial manifestat în 2010 va continua şi anul acesta, dar cu o dinamică în continuă scădere. În ultimul trimestru al anului 2010, aproximativ 88.000 de persoane au fost disponibilizate din industrie, ceea ce reprezintă o reducere cu 6,8% comparativ cu trimestrul IV din 2009, în timp ce la nivelul anului 2010 s-a înregistrat o scădere a numărului de salariaţi de 10,5%. Ramurile cele mai afectate au fost tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (24,8%), alte activităţi extractive (23,1%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (22,1%) şi fabricarea altor mijloace de transport (21,3%). Singurele ramuri care au înregistrat la nivelul anului creşteri ale numărului de salariaţi au fost fabricarea produselor din tutun (13,3%), deşi nivelul producţiei acestei ramuri s-a redus cu 19%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (2,4%) şi extracţia minereurilor metalifere (0,3%).

De asemenea, agenţii economici se aşteaptă ca în primul trimestru costurile legate de forţa de muncă să înregistreze o creştere cu 6,8% comparativ cu trimestrul anterior şi o scădere cu circa 5,2% faţă de trimestrul similar din 2010. Costul cu forţa de muncă în industrie a înregistrat în anul 2010 o scădere cu 12,1% faţă de anul precedent, datorită dinamicii reduse a câştigului brut real de 2,8%, în timp ce productivitatea muncii în această perioadă a cunoscut o majorare substanţială.

Ultimele Stiri
abonare newsletter