Economie

România se înglodează în împrumuturi „preventive”

<p class="MsoNormal"><img class="caption" src="images/stories/ialomitianu.jpg" border="0" title="“Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul”, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 4px; margin-right: 4px;" />Noul acord cu Comisia Europenă va fi doar pentru finanţarea deficitului bugetar.</p> <p>Următorul acord pe care România îl va semna cu instituţiile financiare internaţionale va fi unul de tip preventiv atît cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cît şi cu Comisia Europeană (CE).</p> <p>După ce la finele săptămînii trecute, în urma unei întîlniri între preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a stabilit necesitatea începerii unor discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui acord de tip preventiv, ieri, ministrul Finanţelor a declarat că în următoarea perioadă vor începe discuţii similare şi cu Comisia Europeană.</p>

Ialomiţeanu: “Nu este vorba de un împrumut”

Şeful Finanţelor a declarat că România va accesa banii de la FMI sau de la Comisia Europeană numai în caz de forţă majoră, fondurile de la CE urmînd a fi folosite pentru finanţarea deficitului bugetar, în cazul în care autorităţile nu îl vor putea controla prin resurse proprii. Conform ministrului, în 2011, deficitul bugetar pronosticat este de 4,4 % din PIB, România fiind nevoită să găsească finanţare pentru o sumă totală de 24 miliarde lei, adică puţin sub 6 miliarde de euro. De asemenea, potrivit lui Ialomiţeanu, detaliile şi sumele vor fi stabilite la finele lunii, atunci cînd o misiune comună a FMI şi a CE se va deplasa la Bucureşti.

„Este un acord de tip prevenitv, nu este vorba de un nou împrumut. Cînd va veni Misiunea FMI, împreună cu reprezentanţii CE, vom discuta în detaliu modul de încheiere a acordului şi condiţionalităţile pe care va trebui să le îndeplinească România. În primul acord am primit o sumă mult mai mare decît prevedeau regulile generale ale FMI. În 2011 avem un deficit de 6 miliarde de euro, sigur că trebuie să asigurăm finanţarea. Nu este vorba de un împrumut ci de un acord preventiv - este o sumă care se pune deoparte şi în cazul unor situaţii care pot apărea - efectele crizei nu au trecut - să putem accesa suma respectivă. Finanţarea o asigurăm de pe piaţa internă şi externă”, a declarat Ialomiţianu, citat de Agerpres.


Acordul cu FMI este necesar

Mai mult, Ialomiţianu a confirmat declaraţiile fostului ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu, de acum cîteva zile, afirmînd că acordul cu FMI este necesar pentru credibilizarea Romîniei pe pieţele externe. “Vedeţi că Portugalia are probleme. Şi alte ţări au probleme privind finanţarea deficitului. În momentul în care România nu ar avea posibilitatea să îşi finanţeze deficitul sigur că am putea recurge la suma respectivă care face obiectul acordului. Nu se pune problema în momentul de faţă”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter