Economie

Ministerul Economiei: Nu sunt motive de creştere a preţului plătit de populaţie pentru gaze naturale

<p>Preţul gazelor naturale plătit de populaţie nu ar trebui să crească, nici în această perioadă nici "în viitor", neexistând motive pentru o astfel de evoluţie, apreciază Ministerul Economiei.</p>

"Ministerul Economiei monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu gaze naturale, atât din producţia internă, cât şi din import. Punctul de vedere al Ministerului Economiei este că, în această perioadă, preţul gazelor nu trebuie să crească. De asemenea, considerăm că nu există motive ca preţul gazelor la populaţie să fie majorat în viitor", se arată într-un comunicat al instituţiei.

În primele două luni ale acestui an ponderea gazelor importate de România prin intermediari din Federaţia Rusă, la preţuri mai mari decât cele de producţie internă, a crescut până la circa 40%, de la 21% în decembrie 2010. De asemenea, pentru luna martie Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) estimeză o pondere de 40%.


Creşterea importurilor de gaze esta cauzată de epuizarea stocurilor de gaze produse în România din depozitele de înmagazinare, care până anul trecut au fost folosite în principal pentru aprovizionarea unor combinate chimice.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţiunal ca până în luna septembrie să stabilească un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar va fi aplicat în perioada 2013-2015.


Pe de altă parte, distribuitorii de gaze au cerut ANRE de mai multe ori în ultimii ani majorarea tarifelor, motivând că vând în pierdere şi nu îşi mai pot acoperi costurile, ceea ce i-ar putea determina să întrerupă alimentarea cu gaze a consumatorilor şi să reducă investiţiile.

În 2010, ANRE, instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii. ANRE nu a prezentat însă ulterior informaţii privind derularea sau concluziile studiului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter