Economie

Ţepe la contractele de muncă în Cehia?

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/silvicultura.jpg" border="0" alt="muncitori forestieri" title="Mai mulţi muncitori români, dar şi vietnamezi şi slovaci, au fost păcăliţi de trei firme ceheşti care lucrează în sectorul forestier" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Atenţie! Unele firme ceheşti din sectorul forestier care fac angajări sunt suspectate de înşelarea repetată a angajaţilor români.</p>

Asociaţia “Iniţiativa pentru Drepturile Lucrătorilor Migranţi” din Cehia atrage atenţia că mai multe firme din Cehia care activează în sectorul forestier încearcă să-i atragă pe muncitorii români cu salarii frumuşele pe care însă ulterior nu le plătesc.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, pe parcursul anilor 2009 şi 2010, firmele Affumicata, Wood Servis Praha şi PBM Union Jobs au făcut publice o serie de locuri de muncă, oferind salarii de la 400 la 900 de euro pe lună pentru plantarea de puieţi şi alte servicii în silvicultură.


Iar potrivit informaţiilor disponibile în acest moment, aceste companii au fost din nou subcontractate în sectorul forestier din Cehia, pentru anul 2011. „În curînd vor apărea noi anunţuri de muncă pentru sectorul forestier din Cehia. Există deci pericolul ca oamenii să plece la muncă şi să se întoarcă acasă fără niciun ban“, spune domnul R.M. din Târgu Mureş, care a avut o astfel de experienţă neplăcută în 2010, cînd a muncit pentru Affumicata. “Firmele menţionate mai sus sunt încă datoare cu salarii pentru sute de muncitori din România, dar şi din Vietnam sau Slovacia. (…) Contractele de muncă cu muncitorii au fost semnate în limba cehă, limbă pe care majoritatea românilor şi vietnamezilor nu o înţeleg deloc”, susţin reprezentanţii “Iniţiativei pentru Drepturile Lucrătorilor Migranţi”.

Fără bani şi ameninţaţi

Membrii asociaţiei din Cehia povestesc, citând diverse persoane implicate, că unii dintre muncitori au solicitat o traducere în limba română şi în unele cazuri au refuzat să semneze contractele, deoarece acestea nu specificau clar cum vor fi plătiţi pentru munca efectuată. “După ce au insistat să fie incluse în contracte promisiunile verbale iniţiale (asigurarea transportului gratuit tur-retur pe traseul România - Cehia, cazare şi mâncare gratuită, salariu net clar stabilit), şefii companiei, împreună cu alţi colaboratori, nu şi-au respectat promisiunile, lăsând muncitorii noi veniţi în voia soartei, fără mijloace financiare pentru a putea acţiona în vreun fel“, a declarat avocatul Matouš Jíra pentru presa din Cehia. În comunicat se mai menţionează că unii muncitori primeau avansuri băneşti foarte mici, care nu le ajungeau nici pentru a-şi asigura hrana, şi erau ameninţaţi pentru a nu intra în contact cu poliţia sau mass media.


Ce pot face cei înşelaţi?

Muncitorii români, slovaci sau de alte naţionalităţi care au fost înşelaţi se pot adresa juriştilor cehi, care colaborează cu organizaţiile neguvernamentale pentru drepturile migrantilor. „Ne străduim să asigurăm compensarea cel puţin a unei parţi din salariile neachitate şi sancţionarea principalilor organizatori a acestor escrocherii“, spune avocatul Matouš Jíra.

“Iniţiativa pentru Drepturile Lucrătorilor Migranţi” va organiza la sfîrşitul lunii acesteia cîteva acţiuni publice pentru susţinerea foştilor angajaţi ai firmelor menţionate, care nu au fost plătiţi pentru munca prestată în sectorul forestier.

Ultimele Stiri
abonare newsletter