Economie

Preţul locuinţelor, sub pragul psihologic la final de 2010

<p class="MsoNormal">Locuinţele din Cluj-Napoca s-au ieftinit în 2010 cu 5 procente faţă de anul precedent, ajungînd la o valoare medie de 993 de euro pe metrul pătrat.</p> <p>La nivel naţional, preţul mediu al locuinţelor la finalul anului 2010 era de 1.033 euro/mp util, arată o analiză realizată de imobiliare.ro, acesta fiind mai mic nivel înregistrat în anul care tocmai s-a încheiat şi, totodată, de la începutul crizei imobiliare pînă în prezent.</p>

Totuşi, în Cluj-Napoca scăderile nu au fost la fel de semnificative ca în restul oraşelor mari din ţară, ieftinirea medie lunară pe piaţa imobiliară clujeană fiind de doar 0,4%, faţă de 1,4% la nivel naţional. De altfel, potrivit analizei menţionate, Cluj-Napoca este oraşul în care preţurile apartamentelor au avut cea mai mică rată de scădere în 2010, preţul mediu la final de an fiind de 993 euro/mp util, cu 5,1% mai mică totuşi faţă de finalul anului 2009. Astfel, locuinţele noi s-au ieftinit în 2010 cu 6,3% faţă de 2009, preţul pe metrul pătrat util fiind, în medie, de 920 euro. În cazul apartamentelor din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca, valoarea medie a ajuns la sfîrşitul lui 2010 să fie de 1.014 euro/mp util, cu aproape 6% sub nivelul din decembrie 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere.

Cît priveşte previziunile pentru acest an, Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro, spune că, în lipsa unor semnale concrete dinspre economia naţională, în primele luni din 2011 nu se vor înregistra, cel mai probabil, evoluţii spectaculoase ale preţurilor. „Anul acesta, scăderile de preţ, acolo unde vor exista, vor fi mai puţin importante decît în ultimii doi ani”, explică Erimescu.

abonare newsletter