Economie

Cum vede ITM Cluj noul Cod al muncii?

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/emilian-rosca.jpg" border="0" alt="Emilian Roşca, şeful ITM Cluj" title="Emilian Roşca, şeful ITM Cluj, susţine că, în condiţiile în care se aşteaptă creştere economică, modificările aduse Codului Muncii sunt binevenite" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Şeful Inspectoratului Teritoriat de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca, susţine că propunerile de modificare din Codul muncii pot „să subţieze” rândurile celor care lucrează la negru.</p> <p>Şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, a explicat pentru monitorul că propunerile de modificare din Codul muncii vor flexibiliza relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator.</p> <p>Roşca susţine că, în condiţiile în care se aşteaptă creştere economică, aceste măsuri sunt binevenite. „Trebuie să se dea posibilitatea firmelor să-şi pună în aplicare politicile de personal, cu respectarea legii. Prin flexibilizarea despre care vorbeşte Guvernul se doreşte de fapt încurajarea muncii legale la toate nivele”, a declarat Emilian Roşca pentru monitorul.</p>

Munca la negru, descurajată

Şeful ITM a oferit şi câteva exemple privind flexibilizarea relaţiilor de muncă. Astfel, potrivit lui Roşca, angajarea pe perioadă determinată poate să subţieze rândurile celor care lucrează la negru. El a explicat că, în momentul de faţă, România are cele mai puţine contracte pe perioadă determinată din toată Europa, ceea ce poate face piaţa muncii la negru „înfloritoare”.

„Dacă vrem ca firmele să plătească taxe şi impozite trebuie să le punem la îndemână pârghiile necesare în acest sens”, a declarat Roşca. Potrivit noilor prevederi, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe mai mult de 36 de luni. În plus, noile modificări din Codul muncii prevăd amezi uriaşe pentru munca la negru.


Personalizarea programului de lucru

O altă prevedere se referă la timpul de lucru. „Acum, timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână şi se poate creşte cu până la 48 de ore suplimentar. Propunerea nouă este ca durata să poată fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media pe ora de lucru calculată pe o perioadă de patru luni calendaristice să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Deci angajatorul îşi personalizeză programul de lucru”, a explicat Roşca. Potrivit şefului ITM Cluj, perioada de referinţă poate fi prelungită, dar nu la mai mult de şase luni. „Până la urmă nu tundem pe toată lumea la aceeaşi măsură, că nu tuturor ne stă bine cu aceeaşi măsură”, a adăugat Emilian Roşca.

De asemenea, noul Cod al muncii prevede ca perioada de probă să fie prelungită de la 30 la 90 de zile, modificare ce îi va da posibilitatea angajatorului să facă o evaluare obiectivă a angajatului, susţine Roşca.


Un alt exemplu dat de şeful ITM se referă la disponibilizările colective, care au acum drept criteriu unul social, deşi pe viitor se doreşte ca principalul criteriu să fie performanţa.

Vă reamintim că negocierile şi discuţiile privind prevederile de modificare din Codul muncii nu s-au încheiat. Premierul a anunţat că a propus Coaliţiei asumarea pe noul Cod al muncii.

abonare newsletter