Economie

Păşunea Turzii se transformă în parc industrial şi logistic de 200 de milioane de euro

<p><img src="documente/stories/2012/05_mai/16/05-sc_ parc industrial si logistic turda003.jpg" border="0" align="right" />Şantierul a fost inaugurat ieri de investitorii de la Graells & Llonch şi Europa Capital, în prezenţa ambasadorului Spaniei în România, a autorităţilor locale şi judeţene.</p>

În loc de vaci şi oi, pe cele 55 de hectare din Turda alocate proiectului vor mişuna firme. Parcul industrial va „îngiţi” aproximativ 200 de milioane de euro şi este estimat a se finaliza în 5 ani, când va dispune de peste 400.000 de mp închiriați.

Dacă va fi ocupat la capacitate maximă, dezvoltatorii aproximează că vor fi create peste 3.000 de locuri de muncă. La final, proiectul va număra peste 70 de hale, prima dintre ele urmând a fi terminată în noiembrie.


Investiţia este dezvoltată de spaniolii de la Graells & Lloch, care au declarat că aduc în proporţie de 95% capital propriu pentru construcţia parcului, şi de fondul european de investiţii Europa Capital care furnizează terenul  pentru investiţie. Compania deţine deja în România un parc industrial în Prejmer, Braşov, care are o suprafaţă de 839.000 de mp şi este vândut în proporţie de 65%, găzduind 40 de fabrici cu mai bine de 3.000 de angajaţi. Catalanii mai au în desfăşurare un proiect de aproximativ 1.000.000 de mp, în China.Investitorii mizează pe revenirea economiei.

Criza a încurcat planurile spaniolilor care ar fi dorit deschiderea parcului în urmă cu 4 ani. Acum însă, aceştia se declară încrezătorii că perioada neagră s-a sfârşit la noi în ţară formulând o invitaţie deschisă firmelor româneşti. „Adresăm o invitaţie companiilor locale de producţie sau logistică, pentru că acestea sunt baza economiei fiecărei ţări”, spune Antonio Graells partener şi asociat al Graells & Llonch.


„Vine o vreme când austeritatea trebuie să se încheie şi trebuie să luăm destinul în mâinile noastre. Asta încercăm noi să facem prin acest parc industrial. Suntem foarte norocoşi că avem mult sprijin din partea autoritălor, dar şi previziuni care susţin proiectul”, afirmă Tim Norman, director executiv al Europa Capital.

Deşi s-a recunoscut că este o investiţie speculativă, dezvoltatorii susţin că au reuşit deja să atragă interesul firmelor. „Avem semnat un antecontract pentru 35.000 de mp şi purtăm discuţii cu mai multe firme”, a declarat Miguel Llonch, partener şi asociat al Graells & Llonch.


Cu ce momesc dezvoltatorii firmele?

Parcul industrial din Turda va include o gamă largă de depozite şi hale industriale, oferind de asemenea, suprafeţe de teren dotate cu toate utilităţile pentru companiile care preferă  să îşi dezvolte propria hală şi va acorda suport în dezvoltare.

„Vom încerca să oferim un preţ pe mp. sub media preţurilor practicate pe piaţă, unul din cele mai importante avantaje fiind titlul de parc industrial. Acest lucru înseamnă că firmele vor fi scutite pe o perioadă de 5 ani de taxe municipale, iar taxa de servicii este de 12 ori mai mică decât în alte localităţi cu acelaşi profil”, explică Josep Mateu, directorul de marketing şi vânzări al companiei spaniole Graells & Llonch.


Autorităţile nu au ezitat să-şi manifeste entuziasmul

„Este cel mai important proiect din viaţa comunităţii turdene de la Revoluţie, prin faptul că se vor crea aşa de multe locuri de muncă”, a declarat primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie.

„În condiţiile în care investiţiile străine au scăzut de la 9 miliarde de euro în 2010, la 2 miliarde în 2011, faptul că se vor investi 200 de milioane de euro şi se vor crea 3.000 de locuri de muncă pentru noi e mană cerească”, a adăugat Alexandu Coroian, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

abonare newsletter