Economie

AGC-uri a la Cluj

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/21_ziua/remarul.jpg" border="0" alt="Tren AGC" title="Remarul 16 Februarie va investi 20 de milioane de euro într-o nouă linie de producţie pentru trenurile AGC" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Compania clujeană Remarul 16 Februarie a anunţat că va începe în curând producţia de trenuri de mare capacitate (AGC).</p> <p>Remarul 16 Februarie va produce la Cluj-Napoca rame feroviare tip AGC sub licenţă Bombardier, urmând să investească în acest sens cîteva zeci de milioane de euro.</p> <p>Remarul a semnat încă de anul trecut acordul cu Bombardier Transport France SAS pentru achiziţia unei licenţe de producţie a trenurilor de mare capacitate la Cluj.</p>

Vineri, cu prilejul sărbătoririi a 141 de ani de la înfiinţarea companiei, preşedintele Consiliului de administraţie al Remarul 16 Februarie, Adrian Timar, a anunţat că în următorii ani se vor investi 20 de milioane de euro în modernizarea liniilor de producţie şi că, odată cu fabricarea la Cluj a ramelor pentru AGC-uri, se vor crea în jur de 1.000 de locuri de muncă noi. Potrivit lui Timar, capacitatea de producţie şi timpul în care va fi implementată aceasta depinde de numărul de comenzi care se vor primi. Totuşi, conducerea companiei clujene nu pare să fie îngrijorată cu privire la acest aspect, având în vedere că garniturile de tren, cu motorizare Diesel, electrică sau hibridă, vor putea fi vândute nu doar pe piaţa din România, ci şi pe cele din Bulgaria, Cehia, Grecia sau din spaţiul fostei Iugoslavii, fiind potrivite pentru infrastructura feroviară pe care o au aceste ţări.

Trenuri ca în Occident

Trenurile AGC care vor fi produse la Cluj sunt destinate transportului pe cale ferată urban şi intercity, acestea ajungând o viteză maximă de rulare de 160 de kilometri pe oră, în timp ce capacitatea lor de transport este de 160-220 de locuri. Datorită structurii articulate, garniturile dispun de spaţii largi de intercomunicaţie şi de podea joasă continuă. Termenul de livrare a ramelor produse de Remarul va fi între 12 şi 24 de luni.


“Asimilarea în România a seriei de automotoare AGC ar însemna reducerea semnificativă a decalajului tehnologic dintre ţara noastră şi Europa Occidentală, precum şi ridicarea standardului de calitate şi confort oferit pasagerilor la un nivel competitiv european. Menţionăm că în Franţa se află în circulaţia peste 600 de astfel de trenuri produse doar în ultimii 5 ani”, menţiona conducerea companiei clujene anul trecut, în momentul încheierii acordului cu Bombardier.

Tramvaie pentru zona metropolitană?

La evenimentele derulate cu ocazia sărbătorii a 141 de ani de la înfiinţarea Remarul au participat şi prefectul Sorin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, primarul Sorin Apostu, dar şi deputatul PDL Daniel Buda. Ei au discutat cu conducerea Remarul inclusiv despre varianta producerii la Cluj-Napoca a ramelor pentru tramvaiele ce vor circula în zona metropolitană. În plus, tot cu această ocazie, a fost prezentată publicului şi locomotiva Carpathia 2300, una dintre cele mai performante produse de societatea clujeană. Locomotiva a fost prezentată la sfîrşitul anului trecut în cadrul târgului INNOTRANS din Berlin, prezenţa la acest eveniment fiind o premieră în industria românescă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter