Economie

Progres bun pe drumul expres dintre A3 și DN1! „O armată” de utilaje, mobilizate pe șantier - FOTO/ VIDEO

Sute de muncitori și utilaje, mobilizate pe șantierul viitorului drumul expres dintre DN1 și A3. Constructorii au profitat de vremea bună din ultimele zile și „au turat motoarele” pe DEx 4 din Tureni.

Progres bun pe drumul expres dintre A3 și DN1. FOTO: monitorulcj.ro Progres bun pe drumul expres dintre A3 și DN1. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


La puțin peste jumătate de an de la demararea lucrărilor, constructorul înregistrează un progres fizic de peste 14,15% pe șantierul viitorului drum expres DEx 4 legătură A3 - DN 1 din localitatea Tureni. Luna trecută, Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), lăuda „mobilizarea bună” pe şantierul drumului expres. Lucrările sunt realizate de Asocierea Dimex 2000 Company SRL (Lider) - Autotehnorom SRL - OPR Asfalt SRL - Obras PublicaS Y Regadios SA - CON-A Operations SRL.

 


Odată cu venirea vremii bune, constructorul a mobilizat noi resurse pe șantierul drumului din Tureni. Peste 200 de drumari și 170 de utilaje erau mobilizați pe șantier la finalul lunii februarie, potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

În martie, se lucra la terasamente, consolidări, poduri şi pasaje, dar şi la relocarea unor reţelele de utilităţi.


„Mobilizare bună pe şantierul Drumului Expres care va asigura legătura dintre A3 şi DN1 (Tureni, judeţul Cluj)! La ora actuală, asocierea de constructori români şi spanioli lucrează la terasamente, consolidări, poduri şi pasaje, dar şi la relocarea unor reţelele de utilităţi”, a scris Cristian Pistol pe pagina sa de Facebook.

Progres bun pe drumul expres dintre A3 și DN1. FOTO: monitorulcj.ro

Cu toate că asocierea are la dispoziţie 18 luni şi 562,6 milioane de lei pentru finalizarea construcţiei celor 5 km ai drumului expres, lucrarea ar putea fi dată în folosință chiar la final de 2024.


„Asocierea Dimex 2000 Company SRL (Lider) – Autotehnorom SRL – OPR Asfalt SRL – Obras PublicaS Y Regadios SA – CON-A Operations SRL are la dispoziție 18 luni și 562,6 milioane de lei (fără TVA) pentru finalizarea construcției celor 5 km ai acestui drum expres dar și a bretelelor (cu lungimi de 5,2 km și 2,74 km) care asigură accesul în A3 și DN1 prin noduri rutiere. Progresul fizic al lucrărilor finanțate prin Programul Transport au ajuns la un stadiu fizic de 14,15%, iar finalizarea acestora este prevăzută pentru anul 2025”, a punctat directorul CNAIR.

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru Drumul Expres ce va lega municipiul Cluj-Napoca de Autostrada Transilvania prin Tureni în luna august 2023, iar din septembrie au început lucrările


Al doilea drum expres din Transilvania

În traseu, drumul expres are o lungime de 5 kilometri, dar cu alți 10 kilometri reprezentând bretele nodurilor rutiere de la DN 1 și A3. Va fi al doilea drum expres din Transilvania, la sfârșitul lunii trecute fiind deschis drumul de legătură Oradea-Autostrada Transilvania (Biharia-Borș).

Progres bun pe drumul expres dintre A3 și DN1. FOTO: monitorulcj.ro

În ceea ce privește construcția de drumuri, Con-A este una din puținele firme din România care deține tehnologia necesară pentru realizarea grinzilor de pod, grinzilor precomprimate, cu lungime de 45 de metri. Aceasta reprezintă cea mai mare lungime de grinzi care se poate realiza acum în România. În județul Cluj, Con-A se poate lăuda cu realizarea câtorva proiecte spectaculoase. Este vorba despre Cluj Arena, Sala Polivalentă, dar și fabricile Guhring, Bosch și de Longhi.

În prezent, se estimează că Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania ar putea fi terminat în decembrie 2024, conform promisiunilor constructorului. 

Proiectul include 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi), potrivit economedia.ro Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Director CNAIR: „Mobilizare bună pe şantierul Drumului Expres ce va asigura legătura dintre A3 şi DN1” - VIDEO

abonare newsletter