Economie

Cât de adevărați sunt „banii adevărați”? O istorioară despre evoluție și despre mentalitatea generațiilor.

Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.

Card bancar/ Foto: depositphotos.com Card bancar/ Foto: depositphotos.com

 

 


Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? 

 


„Banii cash ar urma să dispară din România” a fost una dintre conspirațiile vehiculate intens în anul 2022 și 2023 în contextul în care prin Parlamentul României au trecut mai multe legi în favoarea plăților cu cardul. Însă în țările din Occident, plata cu cardul reprezintă normalitatea. Iar în țările nordice s-au făcut pași mari către trecerea la plata cu cardul.

Eugen Rădulescu, director la Banca Națională Română, a relatat o întâmplare pe care a avut-o cu o doamnă din Suedia și care considera banii „adevărați” fiind cei de pe card.


„Zilele trecute am avut un dialog cu o doamnă din Suedia. Am întrebat-o, bineînțeles, și despre noile evoluții privind plățile fără numerar în țara ei. Mi-a răspuns că în continuare toată lumea plătește doar cu card pentru orice, dar a fost instituită obligația pentru comercianți de a primi și plăți în numerar, pentru sume mici, dacă așa dorește să plătească clientul. A fost astfel acomodată dorința unei mici părți a cetățenilor de a plăti așa cum sunt ei obișnuiți.

Partea interesantă cu adevărat a fost însă remarca ei despre reacția copiilor ei, care sunt în primele clase de școală. Într-o zi, au primit fiecare din cei doi copii câteva bancnote de hârtie. S-au dus imediat la mama lor și au întrebat-o dacă nu vrea să ia ea bancnotele, iar lor să le pună pe card «bani adevărați».


Iar asta este adevărata evoluție a societății : noile generații au deprins într-atât plățile dematerializate, că nici nu mai consideră banii de hârtie ca fiind «mai adevărați» decât ceea ce le apare lor în extrasul de cont… Adaptarea este întotdeauna mai facilă pentru cei mai tineri !”, a relata Eugen Rădulescu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Ajutor de peste 86 de milioane de lei pentru IMM-uri

Etichete: bani suedia card bnr
Ultimele Stiri
abonare newsletter