Economie

Timpi reduși de așteptare pe Aeroportul Cluj pentru cursele din interiorul Schengen! Director David Ciceo: „Sunt beneficii foarte mari pentru pasageri”.

România va adera la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene în luna martie din 2024, potrivit deciziei luate în decembrie anul trecut de Consiliul UE. Cât de pregătit este Aeroportul din Cluj?

Aeroportul Cluj/ Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Aeroportul Cluj/ Foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

 


 

Consiliul UE a decis în data de 30 decembrie 2023 intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, în timp ce principala miză, decizia de eliminare a controalelor la frontiera terestră, ar urma să fie luată în acest an.


 

Această decizie a fost luată după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul. Începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.


Cât de pregătit este Aeroportul Cluj pentru „Air Schengen”?

Potrivit hotnews.ro, Ministerul Transporturilor a transmis o situație detaliată cu 16 aeroporturi dintre care majoritatea îndeplinesc cerințele Schengen, în timp ce altele necesită modificări privind fluxurile de pasageri ori finalizarea unor proiecte de investiții.

Aeroportul Cluj este conform cerințelor, însă trebuie făcute modificări privind fluxul de pasageri.


Situația aeroporturilor din țară/ Foto: hotnews.ro

Pentru a afla mai multe detalii, reporterii monitorulcj.ro au luat legătura cu directorului Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, David Ciceo.

„Pe Aeroportul din Cluj, traficul va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen. Sunt beneficii foarte mari pentru pasageri. Zborurile în interiorul Schengen vor fi ca zborurile interne, adică nu mai este nevoie de controlul actului de identitate sau al pașaportului de către Poliția de Frontieră. Acest lucru înseamnă că oamenii vor câștiga timp, nu vor mai sta la controlul pașaportului la plecare și nici la destinație – asta în cazul destinațiilor Schengen.


O altă mare facilitate apare pentru pentru pasagerii cu copii minori: înainte, dacă ei nu erau însoțiți de ambii părinți, era nevoie de o declarație notarială, însoțitorul avea nevoie de cazier. Din păcate, au fost pasageri care au rămas «pe jos» împreună cu copii minori din cauză că nu aveau toate actele. În zona Schengen nu mai sunt necesare aceste acte.
Suntem pregătiți și vom asigura condițiile necesare entru buna operare odată cu intrarea în spațiul aerian Schengen, extinderea terminalului se va finaliza cel mai probabil în data de 31 mai”, a declarat pentru monitorulcj.ro David Ciceo, directorul Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

Lucrările la terminal, aproape de finalizare

Potrivit directorului Aeroportului, din data de 31 martie până la finalizarea lucrărilor la terminal, procesarea se va face în containerele temporare.

„Din 31 martie până în 31 mai, când va fi operațional terminalul și se vor asigura fluxurile corespunzătoare, procesarea se va face în containerele temporare, care vor asigura zonele corespunzătoare. Ne pare rău că în acest moment containerele nu asigură cele mai bune condiții, dar pe de altă parte, extindem terminalul de plecare cu aproximativ 7.200 de metri pătrați. Vom avea suprafețe corespunzătoare în zona de regrupare, și pentru zona Schengen, și pentru zona non-Schengen. Săptămâna viitoare vom da drumul licitației pentru magazine, restaurante în noile spații. Dorim ca pasagerii să aibă și servicii corespunzătoare”, a adăugat directorul Aeroportului Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Aderarea la Schengen în schimbul preluării unei „cote” de migranți. „România NU este obligată să primească migranții Austriei!”

Oficiali ai UE felicită România şi Bulgaria pentru aderarea la Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Ultimele Stiri
abonare newsletter