Economie

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Patriotismul Economic” a lui Ciolacu si modelul economic din Turcia. Unde o apă la jumătate costă 80 de bani

Ideologii din prime time-ul televiziunilor de mare audiență și rating de la noi cataloghează Turcia drept dictatură.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


Alții văd în Turcia una dintre țările de primă mărime în industria de prelucrare, construcții și agricultură, membra a tuturor marilor congregații economice. De exemplu, în această perioadă are loc în Turcia conferința OECD a schemelor de semințe, care stabileste standardele și convențiile în domeniu.

 


Alții văd o țară cu un segment demografic tânăr foarte larg, o rezervă de forță de muncă pentru un ciclu industrial și mai atrăgător. Și cu o diasporă extrem de capabilă; toată lumea știe de BioNTech, care începe să producă medicamente pe baza de mARN împotriva cancerului.

Românii știu despre Turcia din poveștile cu bătăliile din Evul Mediu care au făcut ca mulți turci să fie de origine română și din ospitalitatea inegalabilă din stațiunile din Mediterană și Egee, care aduce Turciei anual venituri de peste 8 miliarde dolari, de aproape zeci de ori mai mari decât veniturile din turismul românesc.


Unii români avizați știu despre uzina de autoturisme din Craiova că a trecut în proprietatea Ford Otosan, o companie deținută în părți egale de americani și grupul turc Koc. Anul acesta fabrica se apropie de maximul istoric al producției de autovehicole și dă de lucru la 6.000 de români.

Sau despre Arctic, deținut de grupul turc Arcelik, cu operațiuni în România prin două fabrici, la Găești și la Ulmi, care recent a preluat operațiunile Whirlpool din mai multe zone geografice, dând de lucru la 20.000 de angajați.


Alți români știu de autobuzele Otokar, fabricate de Karsan, un grup înființat în 1966, la 10 ani dupa ce își începea activitatea fabrica Autobuzul din Bucuresti, acum închisă. Fabricile Karsan vând autobuze în 40 de țări, inclusiv în România, unde se spune că multe municipalități au făcut eforturi să-i scoată din licitații, pentru că, nu-i așa, Turcia este o dictatură.

Destul de mulți romani au auzit de Turcia și din știrile recente, care ne arată că mai multe tronsoane dificile din autostrăzile finanțate prin PNRR au fost date pentru construcție către firme turcești. Sau că metroul din Cluj-Napoca va fi construit de o asociere condusă de grupul turc Gulermak.


Unii români de specialitate știu că Banca Anului 2023 este condusă de un turc, care este dealtfel Bancherul Anului 2023.

Părinții doctrinei „Patriotismului Economic” promovate de Marcel Ciolacu își pierd vremea în această perioadă într-o lupta epică disproporționata cu retailerii, pentru a reduce prețul mâncării la raft – inclusiv al fructelor și legumelor care în marea lor majoritate vin din Turcia - uitând că asta înseamnă încasări mai mici din taxe directe și indirecte, din impozite și poate chiar din contribuții, dacă retailerii decid în cele din urma să facă restructurări pentru că le scad veniturile.

Alternativ, îmi permit să sugerez părinților doctrinei să meargă în Turcia să vadă dacă și cum funcționează „Patriotismul Economic” a lui Recep Erdogan, într-o țară în care deficitul de balanță comercială a fost în 2022 la o treime din cel al României.  

Și ca să se convingă de ceea ce știe toată lumea, că Turcia nu este o dictatură, ci o țară care își urmărește interesele și își caută noi prieteni și aliați într-o lume care s-a schimbat complet. Așa trebuie să facă și România.

 Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Domnule Premier Marcel Ciolacu, o primă provocare după ce veți prelua executivul”

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din Educație și Sănătate. Pentru că tace”

Ultimele Stiri
abonare newsletter