Economie

Rolul României în agricultura europeană: pe primul loc în TOP după numărul de ferme, pe ultimele poziții la agricultură ecologică

În România, suprafața agricolă reprezintă mai mult de jumătate din suprafața țării. La ce capitole se află România în topuri și la ce capitole suntem codași în UE?

Rolul României în agricultura europeană/Foto: Pixabay.com

 

 


Potrivit datelor înregistrate în cadrul Recensământului General Agricol 2020 desfășurat în toate statele membre, în România, suprafața agricolă reprezintă mai mult de jumătate din suprafața țării. 

 


Chiar dacă în România suprafețele de teren cultivate ecologic au înregistrat o creștere, în continuare sunt înregistrate probleme la acest captiol, astfel încât ponderea eco-agriculturii românești este destul de redusă.

În schimb, țara noastră se clasează pe primul loc în top după numărul de ferme, care înregistra în 2020 aproape o treime din acest acest sector la nivel european, arată datele Institutului Național de Statistică (INS)


  • Locul 5 la suprafața agricolă 

În topul suprafețelor agricole din UE, România, cu aproape 12,8 milioane ha (8,1% din suprafața agricolă a UE), se află pe locul cinci, după Franța (27,4 milioane ha, 17,4%), Spania (23,9 milioane ha, 15,2%), Germania (16,6 milioane ha, 10,5%) și Polonia (14,8 milioane ha, 9,4%), fiind urmată de Italia (12,5 milioane hectares, 8%). 

  • Locul 1 la numărul de ferme 

În UE existau 9,1 milioane de exploatații agricole în 2020, din care aproape o treime (31,8%) erau în România, deși am pierdut aproape un milion de ferme din 2010.


Dimensiunea medie a unei ferme în UE, în 2020, era de 17,4 ha, iar în România, dimensiunea medie a fermei era de 4,42 ha. 

  • Locul 4 la producția de cereale 

România a realizat, în 2021, 9,3% din producția totală de cereale a UE, fiind pe locul patru în topul general al producătorilor de cereale din Uniunea Europeană, 8% din producția de grâu a UE (locul 4) și 20,3% din producția de porumb a UE (locul 2).


  • Ultimele poziții la agricultura ecologică

Strategia „De la fermă la furculiță” (Farm to Fork) a UE a stabilit un obiectiv ca cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE să fie cultivate în mod ecologic până în 2030.

Cu toate că România a înregistrat o creștere a suprafețelor cultivate ecologic, aceasta se află printre cele opt state UE în care ponderea suprafețelor ecologice era sub 5% din suprafața agricolă, fiind pe locul cinci de la ultima poziție, arată europarlamentarul clujean Daniel Buda, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 15.500 de tone de nămol rezultat din tratarea apei uzate sunt valorificate în agricultură, anual, la Cluj

Din Parlamentul European, Daniel Buda face apel la „bani noi în agricultură și investiții serioase în sistemele de irigații” pentru a evita o criză alimentară provocată de secetă

Ultimele Stiri
abonare newsletter