Economie

Unul dintre „regii asfaltului”, în pragul falimentului

<p>Unul dintre „regii asfaltului” din cauza căreia s-a întârziat cu jumătate de an începerea lucrărilor la pista Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca nu îşi plăteşte furnizorii. În numai o lună, 15 furnizori au cerut intrarea în insolvenţă a companiei Romstrade.</p>

După ce a fost un adevărat „ghimpe în coasta Consiliului Judeţean” contestând licitaţia pentru construirea pistei Aeroportului clujean de două ori, compania de construcţii Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache s-a dovedit un rău-platnic în relaţia cu partenerii de afaceri. Astfel că firma a fost asaltată încă din primele săptămâni ale acestui an cu 15 solicitări de deschidere a procedurii de insolvenţă venite din partea unor furnizori care au de recuperat datorii pentru lucrări executate în ultimii doi ani, potrivit Capital.

Romstrade, „campioană” la contestaţii

Firma Romstrade a fost unicul ofertant la licitaţia organizată în 2010 de Consiliul Judeţean în vederea realizării întregii lungimi de 3.500 de metri a pistei. Atunci, oferta Romstrade a fost respinsă de două ori de comisia de evaluare a Consiliului Judeţean. După respingerea iniţială a ofertei, comisia a fost nevoită să o reanalizeze ca urmare a unei contestaţii depuse de Romstrade. Romstrade nu s-a dat bătută şi s-a prezentat la licitaţie alături de firmele Irimat Cons şi UTI Instal Construct, în calitate de subcontractanţi. Nici atunci nu s-a bucurat de mai mult succes.

Clujul, ținut pe loc de Romstrade

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, anunţa, după semnarea contractului pentru construirea primei etape de 2100 de metri a pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca că se gândeşte să dea în judecată firma şi că are în vedere chiar cererea falimentului companiei din cauza întârzierilor produse la începerea lucrărilor.

„Dacă vom putea dovedi pagubele produse de firmă prin contestarea rezultatului licitaţiei, vom acţiona în instanţă firma respectivă”, spunea în septembrie Tişe.

De atunci, CJ s-a răzgândit considerând că riscul de a pierde procesul este prea mare în lupta cu „gigantul asfaltului”. „Nu am acţionat firma în instanţă pentru că am făcut nişte calcule, firma fiind mare şi-ar fi angajat nişte avocaţi valoroşi, prin urmare ar fi existat posibilitatea să pierdem şi nu am vrut să riscăm să trebuiască să acoperim o eventuală pierdere din bugetul Consiliului Judeţean”, a declarat preşedintele CJ pentru Monitorul de Cluj.

Consiliul Județean nu este singurul păgubit

Neîncasarea creanţelor de la Romstrade poate duce la falimentul furnizorilor din cauza importanţei pe care o au sumele de recuperat în continuarea activităţii în cazul societăţilor mici.

„Am furnizat păcură pentru Romstrade şi nu ne-am încasat banii de peste şase luni. Noi le-am solicitat insolvenţa, dar procesele comerciale durează, iar noi avem de suferit dacă nu ne încasăm aceşti bani“, spune Stelian Neagu, administratorul unei companii care are de recuperat de la Nelu Iordache circa 100.000 lei.
Potrivit revistei de business, în aceeaşi situaţie este şi Nicolae Cioclei, administratorul Cibul Euro Petroşani, furnizor de utilaje de construcţii. Compania omului de afaceri hunedorean a furnizat către Romstrade macaralele necesare lucrărilor la proiectul Transalpina, având de recuperat din urmă cu doi ani circa 50.000 de lei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter